Vojska ostro zanika, da bi obstreljevala civilna območja. Foto: EPA
Vojska ostro zanika, da bi obstreljevala civilna območja. Foto: EPA

V nočni akciji vojske, ki jo sicer šrilanške oblasti zanikajo, naj bi bilo ranjenih 814 ljudi. Tamilski tigri in vojska se namreč pogosto obmetavajo z obtožbami o zločinih, ki pa jih ni mogoče preveriti. Tujim novinarjem je dostop na vojno območje namreč prepovedan.

Tamilnet - spletna stran šrilanških upornikov, poroča o silovitem obstreljevanju, ki naj bi ga v soboto zvečer začela vojska in naj bi se nadaljevalo tudi v nedeljo. Stran dodaja, da naj bi preživeli poročali o številnih truplih.

Po poročanju BBC-jevega novinarja, ki je v Colombu, naj bi navedbe o žrtvah potrdili tudi zdravniški viri, hkrati pa so opozorili, da dve bolnišnici na vojnem območju komaj zmoreta oskrbovati ranjene.

Vojska zanika obtožbe
Predstavnik šrilanške vojske pa je povedal, da je vse to le propaganda Tamilskih tigrov in da vojska ni obstreljevala civilnih območij. "To je dejstvo," dodaja vojaški predstavnik. Hkrati pa je upornike obtožil, da zadržujejo civiliste in jim ne dovolijo pobegniti. Tako naj bi v soboto po njegovih besedah uporniki ubili devet civilistov, ki so skušali pobegniti. Združeni narodi ocenjujejo, da je v konfliktu ujetih 50.000 civilistov.

M. R.