Pred boji med Tamilskimi tigri in vlado je pobegnilo že na tisoče ljudi. Foto: EPA
Pred boji med Tamilskimi tigri in vlado je pobegnilo že na tisoče ljudi. Foto: EPA

Uporniki so enostransko premirje razglasili kot odgovor na "humanitarno krizo brez primere". S tem naj bi humanitarnim delavcem omogočili, da pridejo na ozemlje pod njihovim nadzorom, na katerem je ujetih še približno 50.000 civilistov. Uporniki so dodali, da bo premirje veljavno le, če ga bo spoštovala tudi vlada.

Vlada v Colombu je sporočila, da bodo bojne operacije omejene na uporabo manjšega orožja in reševanje civilistov z vojnega območja. "Obkoljeni so, nimajo druge izbire, vojaško gledano so pri koncu. Edino, kar morajo storiti - to zahtevajo vsi -, je izpustiti civiliste in odložiti orožje," je povedal šrilanški obrambni minister.

John Holmes, namestnik generalnega sekretarja ZN-a za humanitarne zadeve, je na tridnevnem obisku v Šrilanki obe strani pozval, naj prekineta vojskovanje, ki je močno prizadelo civiliste.

Vladni in provladni mediji Tamislke tigre, ki se za neodvisnot borijo od leta 1983, obtožujejo, da tamilske civiliste zadržujejo kot talce, tiste, ki skušajo pobegniti, pa morijo.

T. V.