Po podatkih nevladne organizacije Caminando Fronteras je bilo v času nesreče na čolnu 58 ljudi, je danes poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Sredi novembra je notranje ministrstvo v Madridu sporočilo, da je na Kanarske otoke iz Afrike prispelo 32.436 prebežnikov, kar je predstavljalo absolutni rekord v številu prihodov na to špansko otočje v koledarskem letu. Število prihodov je odtlej naraslo na 38.000.

Ob zaostritvi nadzora v Sredozemskem morju in na zahodnobalkanski migrantski poti so Kanarski otoki namreč vse pomembnejša ciljna destinacija za ljudi, ki poskušajo iz Afrike priti v Evropsko unijo. Na nevarno pot do španskega otočja se prebežniki podajajo z obal Maroka in Zahodne Sahare kot tudi iz Mavretanije, Gambije in Senegala.

Okoli 1600-kilometrsko potovanje iz Senegala do Kanarskih otokov po navadi traja en teden. Z namenom izogibanja mejnim patruljam se prebežniki, po navadi v majhnih plovilih, usmerijo proti najbolj oddaljenem izmed sedmih otokov El Hierro.

Po navedbah Caminando Fronterasa je med letoma 2018 in 2022 na poti do otočja več kot 7800 ljudi umrlo ali so pogrešani.