Odločitev je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA velik udarec za stranko, ki je še vedno priljubljena med ljudmi.

Sodišče je v odločitvi, ki jo je objavilo okoli polnoči, prepovedalo Kanovi stranki uporabo njenega simbola – kija za kriket – na volilnih lističih, ker ni izvedla obveznih znotrajstrankarskih volitev. To pomeni, da bo moralo več sto kandidatov stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) na volitvah 8. februarja nastopiti kot neodvisni kandidati, z različnimi simboli.

V stranki so kritični. "Odločitev najvišjega sodišča je te lažne volitve še dodatno omadeževala," je sporočil eden od visokih predstavnikov PTI Kan Zulfi Bukari.

Volilne oblasti so prejšnji mesec zavrnile dokumentacijo za nastop Kana na volitvah. Nekdanji premier je od avgusta v zaporu zaradi številnih obtožb, od korupcije do razkrivanja zaupnih dokumentov.

Po drugi strani je vrhovno sodišče prejšnji teden razveljavilo obsodbo nekdanjega premierja Navaza Šarifa, ki je bil leta 2018 obsojen na deset let zapora zaradi spornega nakupa prestižnih stanovanj v Londonu. Tako se bo lahko potegoval za četrti premierski mandat.

Tako Kan kot Šarif sta doživela politični padec, potem ko sta padla v nemilost močnih vojaških osebnosti v državi.

Od ustanovitve Pakistana leta 1947 je država priča ponavljajočim se nemirom in politični nestabilnosti. Vojska je vladala več kot polovico tega časa.