Uvalde je majhno mestece, zato ga je tragedija še toliko bolj prizadela. Foto: AP
Uvalde je majhno mestece, zato ga je tragedija še toliko bolj prizadela. Foto: AP

Tožba navaja, da so se omenjena podjetja – Daniel Defense, ki proizvaja AR-15, Activision, ki izdaja priljubljeno strelsko videofranšizo "Call of Duty", in Meta, starševsko podjetje Instagrama – povezala za oglaševanje polavtomatske puške mladoletnikom v videoigrah in na družbenih omrežjih.

Tožbo so svojci vložili v petek, točno dve leti po strelskem pokolu na osnovni šoli Robb v Uvaldeju.

Salvador Ramos, 18-letni strelec, ki je ubil 19 učencev in dva učitelja, še 17 pa jih je ranil, je puško kupil en teden pred napadom in nekaj mesecev po tem, ko je začel igrati Call of Duty.

Prav tako je na Instagramu objavil več objav o orožju, navaja odvetnik Josh Koskoff, ki zastopa družine. "Ta triglava pošast ga je zavestno izpostavila orožju, ga natrenirala, da je v njem videl orodje za rešitev svojih težav, ter ga usposobila, kako ga uporabljati," poudarja Koskoff.

Igričarsko podjetje Activision je za New York Times sporočilo, da "najgloblje sočustvujejo" z družinami iz Uvaldeja, a da "na milijone ljudi po vsem svetu uživa v videoigrah, ne da bi jih to napeljalo na grozljiva dejanja".

Tožba navaja, da franšiza "Call of Duty" vsebuje realistične prikaze strelskega nasilja. "Orožje v teh igrah je pristno, zasnovano za popolno imitiranje pravega orožja tako po videzu in občutku kot tudi točnosti in odzivnosti," piše. "Z blagoslovom in pomočjo Instagrama lahko trgovci z orožjem preplavijo najstnike z vsebino, ki povzdiguje strelce, izkorišča aluzije na spolnost in hipermožatost ter jih usmerja, kje lahko kupijo orožje, ki so ga preizkusili v Call of Duty."

Policija je posredovala šele dobro uro po začetku streljanja. Foto: AP
Policija je posredovala šele dobro uro po začetku streljanja. Foto: AP

V pričakovanju polnoletnosti

Tožba navaja tudi, da obstajajo v predpisih o oglaševanju na Facebooku in Instagramu velike vrzeli, ki omogočajo organske objave s promocijo strelnega orožja.

Strelec, ki ga je v posredovanju ubila policija, je bil "snubljen z eksplicitnim, agresivnim oglaševanjem" na Instagramu, navajajo odvetniki. Igro Call of Duty: Modern Warfare je naložil na svojo napravo novembra 2021, mobilno različico igre pa je igral od svojega 15. leta.

Po nakupu igre naj bi začel na svojem telefonu raziskovati strelsko orožje in brskati po spletni strani Daniel Defense. Strelec naj bi na omenjeni spletni strani odprl svoj profil in v nakupovalni voziček dodal polavtomatsko puško DDM4 V7.

"Strelca je popolnoma obsedlo pričakovanje in je kompulzivno googlal po spletu, koliko dni še manjka do njegovega rojstnega dneva 16. maja," še navaja tožba.

Očitki na račun policije

Tožba svojcev iz Uvaldeja je zadnja v seriji tožb, povezanih s streljanjem na osnovni šoli Robb. Ta teden je 19 družin doseglo poravnavo z mestom Uvalde, ki bo moralo svojcem plačati 2 milijona dolarjev. V okviru poravnave so družine sodelovale pri prizadevanjih, kako izboljšati policijsko upravo v tem teksaškem mestecu s 15.000 prebivalci. Poravnava predvideva tudi postavitev spomenika žrtvam.

Svojci so ta teden tudi napovedali tožbe proti 92 policistom, prav tako nameravajo tožiti zvezno vlado. Pri strelskem pohodu v Uvaldeju je namreč policija popolnoma zatajila, policisti pa so več kot uro čakali pred šolo in učilnico, v kateri je pobijal, preden so posredovali.

Med napadom je bilo okrog šole in v njej skupaj 376 policistov, ki so čakali na ukaz in medtem celo posredovali proti staršem, ki so hoteli sami rešiti svoje otroke.