Protivladni protestniki poskušajo zrušiti pregrade pred vladnimi poslopji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protivladni protestniki poskušajo zrušiti pregrade pred vladnimi poslopji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Iz Bangkoka poročajo tudi o napadu tajskih opozicijskih protestnikov na avtobus z vladnimi podporniki. V vozilo so metali kamenje in plastične stole. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nasilje je vzniknilo med nasprotnima taboroma protestnikov v bližini stadiona v Bangkoku, kjer se je zbralo okoli 60.000 podpornikov vlade. Ti so z organiziranimi demonstracijami odgovorili vladnim nasprotnikom. V nemirih je izbruhnilo tudi streljanje. Zaradi poškodb je umrl 21-letnik, deset ljudi je bilo ranjenih.

Protestniki napovedali dan zmage
Več sto protestnikov je poskušalo vdreti tudi v strogo varovan urad premierke Jingluk Šinavatra. Pri tem so si pomagali z vrečami, polnimi peska, ki so jih naložili drugo na drugo in poskušali preplezati zidove, ki varujejo vladno palačo.
Premierke v času incidenta naj ne bi bilo v palači, je pa prek medijev protestnike obeh strani prosila, naj se ne soočajo drug z drugim na način, ki bi vodil v nasilje.

Protestniki so si prostore premierke izbrali za ključno tarčo, ki jo želijo osvojiti v nedeljo, ko nameravajo razglasiti "dan zmage".

Policija za pomoč prosila vojsko
Premierka je poudarila, da so varnostne sile "pripravljene braniti" vladno palačo. A je dodala, da bodo pri tem "prizanesljive". Ob tem je stopila v bran neodločnosti policije pri zasedbah ministrstev in vladnih uradov.
Protestniki namreč pri svojih vdorih niso naleteli na skoraj nikakršen odpor. "Izbrali smo možnost biti označeni za šibko vlado z neuporabo sile," je povedala v pogovoru z novinarji. "Nočem nočne more, zato smo se odločili, da položaj nadzirajo neoboroženi policisti," je dodala.

Tajska policija je za okrepitev zaprosila vojsko, ki bo v Bangkok poslala 2.730 svojih pripadnikov. Kot je sporočila policija, jim bodo pomagali pri ohranjanju "miru in stabilnosti".

Namesto vlade ljudski svet
Protivladni protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije in pripadnikov srednjega razreda, že skoraj mesec dni zahtevajo odstop premierke Jingluk Šinavatra, ki je mlajša sestra nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Protivladni protestniki zahtevajo, da vlado zamenja ljudski svet, ki so ga imenovali v glavnem protestniškem središču v noči na danes. Svet je sestavljen iz 37 moških, med katerimi so tudi poslovneži in profesorji, vodi pa ga eden izmed voditeljev protestnikov Suthep Tugsuban.

Vlado želijo zrušiti z zasedanjem ključnih objektov, s čimer bi ji preprečili delo. Danes so obkolili kompleksa dveh glavnih državnih telekomunikacijskih podjetij, potem ko so v petek začeli oblegati generalštab vojske in sedež vladajoče stranke. Zavzeli so tudi več ministrstev in drugih uradov.