V Ouagadougouju se življenje počasi vrača v stare tirnice. Foto: EPA
V Ouagadougouju se življenje počasi vrača v stare tirnice. Foto: EPA

Dogovor o enoletnem prehodnem obdobju, ki mu bodo sledile volitve, so dosegli opozicija in predstavniki civilne družbe, vendar za zdaj še ni jasno, kdo bo vodil prehodno vlado. Stranke in združenja so pozvane, da predlagajo svoje kandidate za ta položaj.

K preboju v pogajanjih je prispevalo več predsednikov zahodnoafriških držav, ki so kot posredniki prispeli v prestolnico Ouagadougou. Predsedniki Senegala, Nigerije in Gane Macky Sall, Goodluck Jonathan in John Mahama so se sešli z vodjo vojaškega režima Isaacom Zido, srečali pa so se tudi z voditelji opozicijskih strank, prodemokratičnimi aktivisti, pravniki, predstavniki civilne družbe in verskih skupnosti.

Predsednik Compaore je bil v petek prisiljen v odstop zaradi nasilnih protestov proti njegovim poskusom podaljšanja 27-letne vladavine. Po odstopu je oblast prevzela vojska, za začasnega vodjo države pa je bil imenovan polkovnik Isaac Zida.

Francija pomagala pri pobegu Compaoreja
Afriška unija je dala vojski v Burkina Fasu v ponedeljek dva tedna časa, da v državi ponovno vzpostavi civilno oblast, v nasprotnem primeru ji je zagrozila s sankcijami, kar bi lahko pomenilo tudi izključitev iz krovne afriške organizacije. Tudi Združeni narodi, Evropska unija in ZDA so vojsko Burkina Fasa pozvali, naj oblast vrne civilnim oblastem.

Francoski predsednik Francois Hollande je v ponedeljek priznal, da je Francija pomagala pri pobegu Compaoreja v sosednjo Slonokoščeno obalo, vendar pa je zanikal, da bi pri tem dejavno sodelovali.

Predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara je povedal, da je Compaore dobrodošel pri njih, saj je pomagal pri sklenitvi mirovnega sporazuma v državi po nemirih, ki so sledili volitvam leta 2010.