Pogrebna slovesnost za Kim Džong Ilom je bila 29. decembra. Foto: EPA
Pogrebna slovesnost za Kim Džong Ilom je bila 29. decembra. Foto: EPA

Razstavili ga bodo v spominski palači Kumsusan v prestolnici Pjongjang, kjer leži tudi njegov oče, večni predsednik in ustanovitelj države Kim Il Sung.
Poleg tega bodo pred palačo postavili tudi bronast kip Kim Džong Ila, po vsej državi pa bodo razobesili njegove portrete in postavili "stolpe v spomin njegovi nesmrtnosti". Kimov rojstni dan, 16. februarja, bo poslej po odločitvi partijskega politbiroja postal "dan svetlečih zvezd".

Kot so utemeljili v partiji, ti ukrepi odsevajo "enotno željo in nenehno prošnjo vseh članov partije, pripadnikov vojske in ljudstva, ki želijo ohraniti spomin na Kim Džong Ila kot večnega voditelja".
Posmrtno čaščenje
Čaščenje "dinastije" Kimov se bo tako očitno nadaljevalo tudi po smrti Kim Džong Ila, ki tako očitno po očetovi smrti leta 1994 ni nasledil le vodenja države, ampak tudi prostor v onostranstvu.
Palača Kumsusan je bila namreč nekoč sedež moči Kim Il Sunga, po njegovi smrti so jo za veliko denarja spremenili v mavzolej, zdaj pa bo očitno postala "družinska grobnica".

Kim Džong Il je umrl 17. decembra, uradno zaradi odpovedi srca. Star je bil 69 let. Nasledil ga je njegov sin Kim Džong Un, ki še ni dopolnil 30 let.