V Davosu se pred začetkom foruma vse blešči. Bo tudi udeležencem uspelo 'stuhtati' načine, kako čim bolj elegantno počistiti posledice gospodarske krize? Foto: EPA
V Davosu se pred začetkom foruma vse blešči. Bo tudi udeležencem uspelo 'stuhtati' načine, kako čim bolj elegantno počistiti posledice gospodarske krize? Foto: EPA
Klaus Schwab
Ustanovitelj in predsednik foruma Klaus Schwab je napovedal, da bo letošnje srečanje skromnejše, resnejše in tudi varčnejše kot dozdajšnja. Foto: EPA

Petdnevno srečanje v elitnem švicarskem letovišču se bo uradno začelo v sredo, ko bo udeležence prvi nagovoril kitajski premier Ven Džiabao, sledil mu bo ruski premier Vladimir Putin. V Davos je prišlo kar okoli 2.500 političnih in gospodarskih voditeljev, tudi predsednikov najpomembnejših svetovnih podjetij, in predstavnikov civilne družbe, med katerimi so tudi številni igralci, pisatelji, oblikovalci in arhitekti.

Spletna stran Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

Rdeča nit letošnjega, že 39. foruma, bo oblikovanje sveta po koncu gospodarske krize. "Še vedno smo globoko v krizi, to je treba priznati. Toda že zdaj je treba pomisliti, kako bomo oblikovali svet po koncu krize, saj bo po njej svet nedvomno drugačen," je dejal ustanovitelj foruma Klaus Schwab. Predvidenih je okoli 230 delavnic, na katerih bodo govorili tudi o energetiki, podnebnih spremembah, prosti trgovini in razvojni pomoči.

Kitajski premier Ven Džiabao se bo v Davosu ustavil med večdnevno turnejo po Evropi, s katero želi otoplitev odnosov z Evropsko unijo po lanskem sporu glede Tibeta.

Vrsta predsednikov, a brez Obame
Med udeleženci bo veliko znanih in pomembnih obrazov, med njimi britanski premier Gordon Brown, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nemška kanclerka Angela Merkel, japonski premier Taro Aso in mehiški predsednik Felipe Calderon. V Davos pa ni pripotoval novi ameriški predsednik Barack Obama, saj bo ameriško administracijo predstavljal le eden izmed njegovih sodelavcev.

Za varnost bo skrbelo več sto policistov in okoli 5.000 vojakov. Stroške varovanja ocenjujejo na sedem milijonov dolarjev.

Protesti nasprotnikov globalizacije
Srečanje zadnja leta spremljajo tudi demonstracije protikapitalističnih in protiglobalističnih skupin, ki so tudi letos napovedale svoj prihod. A tamkajšnje oblasti jim še niso dale dovoljenja za proteste, v Ženevi pa so jih že prepovedali.

Vzporedno s Svetovnim gospodarskim forumom pa se je v Belemu v Braziliji začel Svetovni socialni forum, na katerem bo tema pogovorov enaka - gospodarska kriza. Udeležbo na tem forumu so napovedali tudi predsedniki petih latinskoameriških držav - Brazilije, Bolivije, Ekvadorja, Venezuele in Paragvaja.

A. P.