Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Zračne sile so sporočile, da je Rusija izstrelila tudi rakete zemlja-zrak iz raketnega sistema S-300, niso pa pojasnile, koliko oziroma ali so zadele tarče.

Guverner pokrajine Harkov na severovzhodu Ukrajine Oleg Sinegubov je v nedeljo dejal, da je Rusija to pokrajino napadla z raketami, izstreljenimi iz sistema S-300 v ruski pokrajini Belgorod, ki meji na Ukrajino.

Kot je dejal, po prvotnih podatkih ni bilo žrtev, so pa bile poškodovane fasade nekaterih nestanovanjskih stavb.

Guverner pokrajine Dnipropetrovsk Sergij Lisak pa je v nedeljo dejal, da je Rusija z brezpilotnimi letalniki napadla meso Pavlograd. Žrtev ni bilo, v mestu in njegovi okolici pa je brez elektrike ostalo skoraj 29.000 gospodinjstev. Okoli 10.000 gospodinjstev v sosednjem kraju Ternivka pa je ostalo brez vode, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinska energetska infrastruktura je bila med zimo pogosta tarča ruskih sil. V zadnjem obsežnejšem ruskem napadu na regijo Dnipropetrovsk 1. februarja je denimo brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi.

Tako Rusija kot Ukrajina sta v zadnjih mesecih okrepili zračne napade daleč od frontne črte. Vzajemno napadata kritično energetsko, vojaško in transportno infrastrukturo.