Znanstveniki so navdušeni nad uspešno opravljeno umetno oploditvijo pri belih nosorogih. Foto: Reuters
Znanstveniki so navdušeni nad uspešno opravljeno umetno oploditvijo pri belih nosorogih. Foto: Reuters

Beli nosorogi se ločijo na dve podvrsti, na severnega in južnega. Medtem ko južni nosorogi niso tako ogroženi, pa je povsem drugače pri severnih, pri katerih je zadnji samec umrl leta 2018, ostali pa sta samo še dve samici, a nobena od njiju ni sposobna donositi mladiča.

Člani mednarodne skupine BioRescue so uporabili umetno oploditev, pri čemer so vzeli jajčeca samic belih nosorogov in uporabili spermo mrtvih samcev te vrste, s čimer so ustvarili zarodek, ki ga bodo vnesli v nadomestno samico iz podvrste južnih nosorogov.

Pred tem so lani jeseni to metodo že preizkusili, ko so v rezervatu Ol Pejeta v Keniji prenesli zarodek južnega belega nosoroga v nadomestno mater iste podvrste. BioRescue, ki ga podpira tudi nemška vlada, je sporočil, da je bil prenos uspešen in je rezultiral v 70-dnevno nosečnost z dobro razvitim 6,4 centimetra dolgim moškim zarodkom.

Sorodna novica Boštjan Videmšek: "Ne rešujemo nosorogov, ampak si čistimo lastno vest"

"Skupaj smo dosegli nekaj, za kar nismo verjeli, da je mogoče," je dejal vodja oddelka za upravljanje reprodukcije na inštitutu Leibniz za raziskovanje živalskih vrtov in divjih živali na novinarski konferenci v berlinskem živalskem vrtu Tierpark Thomas Hildebrandt.

"To je resnično mejnik, ki nam bo omogočil, da v prihodnjih dveh, dveh letih in pol na svet spravimo mladiče severnih belih nosorogov," je dejal Hildebrandt.

Severni beli nosorogi so bili nekoč prisotni v več državah vzhodne in osrednje Afrike, vendar se je njihovo število drastično zmanjšalo, predvsem zaradi divjih lovcev, ki jih pobijajo zaradi v kitajski tradicionalni medicini cenjenih rogov.

Skupina BioRescue je tekmovala s časom, da bi rešila podvrsto severnega belega nosoroga, uspešno preizkušena metoda umetne oploditve pa zdaj po besedah znanstvenikov omogoča prenos zarodkov.