Orie je vodil prvo zaslišanje Karadžića v njegovem prvem nastopu pred haaškim sodiščem 31. julija. Foto: EPA
Orie je vodil prvo zaslišanje Karadžića v njegovem prvem nastopu pred haaškim sodiščem 31. julija. Foto: EPA

Predsednik haaškega sodišča Fausto Pocar je v procesu proti nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov zamenjal sodni senat, a za zdaj še ni znano, kdo bo novi vodja sojenja. Pred nekaj dnevi je Karadžić od haaškega sodišča zahteval zamenjavo sodnika Orieja, ker naj bi bil pristranski, v sojenju pa naj bi ga po njegovih besedah vodil osebni interes za obsodbo.

A so iz Haaga sporočili, da zamenjava sodnega senata ni povezana z zahtevo Karadžića, saj le-te še niso obravnavali. Pocar je pojasnil, da so se za zamenjavo odločili potem, ko jih je tožilstvo seznanilo, da Karadžićevega primera ne bo združilo s primerom nekdanjega načelnika generalštaba vojske ZRJ Momčila Perišića.

Radikalci na obisku pri Legiji
Srbski časopis Blic je v sredo poročal, da so predstavniki Srbske radikalne stranke v beograjskem zaporu obiskali Milorada Ulemeka Legijo, ki prestaja 40-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja v atentatu na srbskega premierja Zorana Djindjića.

Namen obiska naj bi bil pogovor o obrambi vodje radikalcev Vojislava Šešlja, ki je v Haagu, a ob tem ni jasno, ali si Šešelj želi nekdanjega poveljnika Rdečih baretk za pričo ali pa samo potrebuje podatke iz vojne v nekdanji Jugoslaviji med letoma 1992 in 1995.

G. V.