Radovan Karadžić je ob prvem nastopu pred sodiščem dejal, da se bo o krivdi izrekel čez 30 dni. Foto: Reuters
Radovan Karadžić je ob prvem nastopu pred sodiščem dejal, da se bo o krivdi izrekel čez 30 dni. Foto: Reuters

V pismu, ki ga je haaški obtoženec in dolgoletni ujetnik Karadžić naslovil na Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je zapisal, da je sodniku Alphonsu Orieju v osebnem interesu, da ga obtoži, kar ovira nepristranski proces. Zapisal je, da pod Oriejevo taktirko sojenje ne bo pravično.

"Sploh ni nobenih dvomov o pristranskosti sodnika," je v pismu, ki ga je haaško sodišče objavilo v torek, zapisal Karadžić. Zapisal je še, da bi ga Orie obsodil tudi zato, da bi dokazal pravičnost predhodnih obsodb bosanskih Srbov. Ob tem je Karadžić navedel nekaj primerov, kjer je sodil sodnik Orie, med njimi tudi Momčila Krajišnika, nekdanjega predsednika parlamenta bosanskih Srbov, ki je bil obsojen na 27 let zaporne kazni.

Karadžića so prijeli 21. julija v Beogradu, nato pa so ga premestili v Haag, kjer trenutno čaka na sojenje zaradi genocida in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u. Obtožnica vsebuje 11 točk, na sodišču se je prvič pojavil 31. julija, sojenje pa se bo nadaljevalo 29. avgusta.

B. T.