Z najdaljšo prekinitvijo dela v več kot 70-letni zgodovini nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) zdravniki upajo na povišico, s katero bi nadoknadili izgube zaradi neusklajevanja plač z inflacijo.

Zdravniki so novo, že sedmo stavko v manj kot letu dni sklicali po propadu pogajanj z vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Specializanti, ki so nazadnje stavkali pred božičem, opozarjajo, da so njihove realne plače v času vladavine konservativcev od leta 2010 dalje padle za četrtino.

Zdravniški sindikat, ki je vodil pogajanja, je pojasnil, da je vlada specializantom ponudila triodstotni dvig plač povrh 8,8-odstotne povišice, ki so jo prejeli lani. To ponudbo so zavrnili, ker da naj bi denar bil razdeljen neenakomerno, upoštevajoč inflacijo pa bi bili številni zdravniki še vedno plačani slabše kot prej.

Zdravstvena ministrica Victoria Atkins je opozorila, da bo stavka imela resne posledice za paciente, saj da je bilo doslej zaradi stavk preloženih več kot 1,2 milijona pregledov in posegov.

Iz NHS-ja so ob tem opozorili, da stavka poteka v času, ki je še posebej zahteven za zdravstveni sektor, saj po državi razsajajo številne respiratorne bolezni, vključno z gripo in covidom-19.

Kot poroča AFP, se pacienti že sicer spopadajo z dolgimi čakalnimi vrstami, kot razlogi za to so najpogosteje navedeni zamiki dejavnosti v času pandemije covida-19 in dolgoletno nezadostno financiranje zdravstva.