Foto: AP
Foto: AP

Vlada je na področju javnega zdravstva napovedala 100 novih zdravnikov, vsakemu pa bi za odprtje ordinacije namenila 100.000 evrov zagonskih sredstev. Na veliko presenečenje se je na razpis prijavilo kar 300 zdravnikov.

V Avstriji je že dalj časa nezasedenih okoli 300 razpisanih zdravniških mest. Povpraševanje po zdravnikih pa je seveda še bistveno večje.

Zaradi neuspešnega iskanja novih zdravnikov je vlada ob koncu lanskega leta v okviru nove zdravstvene reforme sprejela ukrep, da odpira dodatnih 100 zdravniških mest, vsakemu zdravniku pa bo za odprtje ordinacije namenila 100.000 evrov zagonskih sredstev. Zdaj pa se je na ta razpis na veliko presenečenje prijavilo kar 300 zdravnikov.

Minister za zdravje Johannes Rauch je poudaril, da nove ordinacije odpirajo na tistih območjih, kjer jih najbolj potrebujejo. "Gre za pomemben korak pri izboljšanju zdravstvene oskrbe," je zatrdil.

Še vedno pa ostaja prostih prvotnih 300 zdravniških mest, za katere vlada ni namenila zagonskih sredstev. Zdaj iščejo dodaten denar, da bi obdržali zdravnike, ki na razpisu niso uspeli.

Kritični so v svobodnjaški stranki, kjer pravijo, da je po eni strani 300 nezasedenih zdravniških mest, po drugi pa toliko interesentov, ko gre za 100.000 evrov finančne spodbude.

Več kot 50 novih ambulant bo sicer namenjenih področjem splošne medicine, pediatrije in mladostniške medicine. Na razpis se je namreč prijavilo okoli 100 splošnih zdravnikov in okoli 200 specialistov.