Prizor s shoda. Foto: Reuters
Prizor s shoda. Foto: Reuters

Ivanovića so neznanci pred šestimi leti iz avtomobila ustrelili pred prostori njegove stranke v Severni Mitrovici. Ob tem, da zahtevajo razjasnitev primera, zaradi domnevne volilne kraje zahtevajo ponovitev volitev, pri čemer upajo tudi na mednarodni pritisk.

V opoziciji so od konca decembra zbirali dokaze, ki jih nameravajo poslati na ustavno sodišče. Volilna komisija je sicer njihove pritožbe zavrnila.

Pozdravljajo razpravo v Evropskem parlamentu o decembrskih volitvah v Srbiji, sporočajo, da želijo volitve, kot jih imajo v Uniji – pravične, tajne in brez pritiskov.

Danes ne le celotna Evropa, ampak celoten planet ve, da smo ujeli tatove pri kraji, pravi ena od vodij liste Srbija proti nasilju Marinika Tepić, ki je tudi gladovno stavkala.

Vodja misije Evropskega parlamenta Klemen Grošelj upa na močno sporočilo, da so demokratične volitve temelj demokracije. Opazovalci – nekateri kritični so bili deležni obračunavanja vladajočih politikov in njim privrženih medijev – so v predhodnem poročilu opozorili na vrsto nepravilnosti, od pritiskov na volivce, množične preregistracije volivcev, diskreditacije in napadov na politične nasprotnike, novinarje in predstavnike civilne družbe do zlorabe državnih funkcij in sredstev.

Svoje poročilo pripravljajo tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje (Ovse). V napredni stranki pa ne popuščajo in zavračajo vse očitke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pravi, da bodo februarja dobili nov parlament, marca vlado.

Udeleženci so ob koncu protesta prižigali sveče v spomin na politika Oliverja Ivanovića, ki je bil že pred umorom deležen diskreditacij, groženj, zažgali so mu tudi avtomobil. Zahtevajo razjasnitev primera, a pravijo, da bo treba prej zamenjati oblast, saj ljudem, ki danes vodijo Srbijo, ne morejo zaupati. Ti so večkrat trdili, da vedo, kaj se je dogajalo, a ni bila vložena nobena obtožnica.

Na Kosovu pa se sojenje bliža koncu, a ne storilcem in naročnikoma, ampak domnevnim sodelavcem kriminalne skupine, ki je stala za umorom, s katerim so povezovali tudi Milana Radoičića, nekdanjega podpredsednika Srbske liste, ki je lani priznal organizacijo napada v Banjski, a ga ni med obtoženimi.