Pleme Yanomami živi na severu Brazilije. Foto: Reuters
Pleme Yanomami živi na severu Brazilije. Foto: Reuters

15-letni Alvanei Xirixan je umrl na intenzivni negi v bolnišnici v Boa Visti v zvezni državi Roraima.

Antropologi in zdravstvena stroka opozarjajo, da bi koronavirus lahko imel uničujoče posledice za 850.000 brazilskih staroselcev, ki so še posebej ranljivi za vnesene bolezni in katerih življenjski slog v plemenskih vaseh ni združljiv s pravili omejevanja socialnih stikov.

Na brazilski meji z Venezuelo živi več kot 26.000 pripadnikov Yanomamija v rezervatu velikosti Portugalske. Njihovo zemljo že leta izkorišča na tisoče zlatokopov na črno, ki so na ozemlje vnesli ošpice in druge bolezni, ki so se izkazale za usodne za pleme.

Oblasti z lazareti

Vaščani s simptomi novokoronavirusne bolezni 19 naj bi sicer bili zdaj v izolaciji, v rezervat pa so oblasti že napotile teste.

Najstnik iz plemena Yanomami je bil tretja staroselska žrtev epidemije, ki je Brazilijo prizadela najbolj od vseh južnoameriških držav. Prvi dve žrtvi sta živeli na urbanih območjih.

Med okuženimi so tudi štirje pripadniki plemena Kokama v zgornjem delu Amazonije blizu meje s Kolumbijo in Perujem. Okužil jih je zdravnik.

Brazilske oblasti zdaj nameravajo zgraditi poljske ambulante (lazarete) za plemena, ki so še posebej dovzetna za okužbe.