Napad se je zgodil v petek pozno zvečer. Foto: EPA
Napad se je zgodil v petek pozno zvečer. Foto: EPA

Ubita moška sta bila stara 22 in 25 let, oba pa sta prejela po tri strele v glavo in prsi. Še tretji pripadnik stranke je bil v napadu huje ranjen. Napadalca sta najprej parkirala motorni kolesi in se nato približala žrtvam. Po streljanju sta pobegnila z motornimi kolesi.

V petek je Zlata zora načrtovala srečanje v predmestju Neo Iraklio, kjer so odjeknili streli.

Napad se je zgodil mesec dni po tem, ko je podpornik Zlate zore ubil levičarskega glasbenika, kar je sprožilo val ogorčenja v javnosti in množično nasprotovanje stranki.

Grške oblasti so po uboju začele ukrepati proti stranki in proti šestim njenim poslancem vložilo obtožnico, v kateri jih dolži sodelovanja v kriminalni združbi. Parlament je tudi ustavil financiranje stranke.

"Udarec za demokracijo"
Napad na pripadnika Zlate zore so obsodile vse politične stranke in minister za javni red Nikos Dendias je izrazil žalost ob smrti dveh mladih moških. Zatrdil je, da ne bodo dovolili, da bi njihova država postala "prostor za poravnavanje računov". Vlada je napovedala, da bodo ostro ukrepali proti storilcem.

Poslanec Dmitris Papadimoulis iz levičarske koalicije Siriza je napad označil kot udarec za demokracijo. "To ne deluje proti fašizmu, ampak ga podpihuje," je zapisal na svojem računu na Twitterju.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, policija pa je že izključila možnost, da bi šlo za osebni spor.

Zlata zora je za napad obsodila vlado, ki po njenih besedah dovoljuje teroristom, da hladnokrvno pobijajo mlade. Stranka je policijo zaprosila za zaščito svojih uradov.

Na lanskih parlamentarnih volitvah se je Zlata zora prebila v parlament in postala celo tretja največja politična sila v državi. Njen program temelji na politiki proti priseljencem, njen voditelj pa zanika holokavst, čeprav hkrati zavrača povezavo z neonacizmom.