Pripadniki Zlate zore. Foto: Reuters
Pripadniki Zlate zore. Foto: Reuters

Trojica, ki je ostala brez poslanske imunitete, zavrača vse obtožbe in vztraja, da Zlata zora ni kriminalna organizacija in da so žrtve političnega pregona. Odvetnik enega izmed priprtih poslancev Stathisa Bukurasa je v odzivu na odločitev sodišča, ki je odredilo pripor, dejal, da je Grčija na poti k propadu demokracije.

V priporu je po zadnjih aretacijah šest poslancev Zlate zore, kar je tretjina vseh strankinih poslancev, proti še trem pa je bila v okviru preiskave vložena obtožnica, a niso v priporu.

Grška policija je proti Zlati zori začela ukrepati septembra po protestih, ki so izbruhnili zaradi umora znanega raperja in antifašističnega aktivista Pavlosa Fyssasa, znanega tudi pod imenom Killah P. Umor naj bi zagrešil podpornik Zlate zore, stranka pa je vseskozi zanikala, da bi bil napadalec kakor koli povezan s stranko.

Zlata zora je skrajno desna grška stranka, ki je v zadnjem letu dni pridobila kar nekaj simpatij med Grki. Stranka, katere simboli so podobni nemški svastiki in katere člani občudujejo Adolfa Hitlerja, je na zadnjih volitvah leta 2012 dobila skoraj sedem odstotkov glasov in 18 poslanskih mest ter tako postala tretja najbolj priljubljena stranka v državi.