ZDA niso sporočile, koliko vojakov je ranjenih. Foto: Reuters
ZDA niso sporočile, koliko vojakov je ranjenih. Foto: Reuters

"Medtem ko še vedno zbiramo podatke o napadu, vemo, da so ga izvedle radikalne militantne skupine, ki imajo podporo Irana in delujejo v Siriji in Iraku," je dejal Biden. Več ameriških uslužbencev je dejalo, da ne verjamejo, da je napad izvedla iranska vojska.

Napad se je zgodil v soboto zvečer, je dodal ameriški predsednik.

"Nadaljevali bomo našo zavezo v boju proti terorizmu. In ne dvomite, kaznovali bomo vse odgovorne, ko bo to nam odgovarjalo," je dejal Biden.

ZDA niso sporočile, koliko vojakov je ranjenih, a ameriška televizija CNN poroča, da gre za več kot 30 ljudi. Nekaj vojakov je bilo odpeljanih iz oporišča na zdravljenje, sta dejala dva ameriška predstavnika.

Drugi ameriški uslužbenec je dejal, da se je napad zgodil blizu vojašnice, kar bi pojasnilo veliko število žrtev.

ZDA niso sporočile imena napadenega oporišča. Tiskovni predstavnik jordanske vlade Muhamad Mubaidin je medtem dejal, da je napadeno oporišče zunaj ozemlja Jordanije. Šlo naj bi za vojaško oporišče Al Tanf v Siriji, blizu meje, kjer so ameriške sile nastanjene v okviru mednarodne koalicije proti džihadistom. Ameriška vojska je v Siriji brez dovoljenja sirske vlade ali mandata Varnostnega sveta ZN-a.

Gre za prve smrtne žrtve med ameriškimi silami v regiji od začetka vojne v Gazi, v kateri ZDA podpirajo Izrael.

CNN poroča, da je bilo do zdaj več kot 150 napadov na ameriške sile in sile koalicije pod vodstvom ZDA v Iraku in Siriji, a ti večinoma niso povzročili škode ali hujših poškodb.

ZDA so Jordaniji od začetka vojne v Siriji namenile za okoli milijarde dolarjev pomoči za krepitev nadzora meje, pred kratkim pa so poslale dodatno vojaško pomoč v ta namen, pravijo viri v zahodnih obveščevalnih službah.