Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obtoženi Šindži Aoba je leta 2019 z bencinom polil vhod studia Kyoto Animation in ga zažgal. V času požara je bilo v trinadstropni stavbi na desetine ljudi, ogenj pa se je širil tako hitro, da mnogi niso uspeli pobegniti. Vsi umrli so bili zaposleni v studiu, najmanj 32 ljudi je bilo ranjenih.

Aoba je studio, ki je znan pod imenom KyoAni, obtožil plagiatorstva, saj naj bi mu ukradli vsebino njegovega romana, kar je studio zanikal.

Na sojenju, ki se je začelo septembra, se je izrekel za nedolžnega, njegovi zagovorniki pa so trdili, da ima duševno motnjo in ni bil prišteven. Tožilci so vztrajali, da je kazensko odgovoren in zahtevali smrtno kazen.

Sodišče je odločilo, da je bil Aoba v času zločina zmožen razločevati med tem, kaj je prav ali ne. "V času kaznivega dejanja ni bil ne nor in ne duševno nesposoben," je poročala japonska televizija NHK.

Predsedujoči sodnik okrožnega sodišča v Kjotu Kejsuke Masuda je v svoji sodbi Aobov zločin označil kot "resnično grozljiv in nečloveški", je poročal CNN. "Groze in bolečine žrtev, umrlih v studiu 1, ki se je v trenutku spremenil v pekel, ni mogoče opisati," je dejal sodnik.

Požar je bil najhujši množični umor na Japonskem po požigu stavbe v tokijskem okrožju Kabukičo leta 2001, v katerem je umrlo 44 ljudi. Število smrtnih žrtev je preseglo tudi zloglasni tokijski napad s plinom sarin v podzemni železnici leta 1995, v katerem je umrlo 13 ljudi.

Požig studia KyoAni, ki je animiral japonske risane filme, znane kot anime, ni pretresel le Japonske, kjer so nasilni zločini redki, ampak tudi cel svet. Anime, steber japonske pop kulture, ki ima oboževalce po vsem svetu, je eden največjih kulturnih izvoznih artiklov Japonske.