El Chapa so po pobegu znova aretirali januarja letos. Foto: Reuters
El Chapa so po pobegu znova aretirali januarja letos. Foto: Reuters
Narkokartel Sinaloa stoji za več tisoč smrtmi in izginotji. Foto: Reuters

Luksuzni bar in restavracijo La Leche v letovišču ob Tihem oceanu je v ponedeljek napadlo sedem oboroženih moških v poltovornjaku. Policija je doslej potrdila identiteto štirih ugrabljenih, med njimi tudi 29-letnega sina El Chapa.

Mehiške oblasti so sprva domnevale, da je med ugrabljenimi drug El Chapov sin, 33-letni Ivan, znan tudi kot El Chapito, pozneje pa so potrdile, da gre za njegovega brata Jesusa. Na oba brata je sicer v ZDA razpisana tiralica zaradi prekupčevanja mamil in pranja denarja.

Preiskovalci domnevajo, da gre za obračun med rivalskimi mamilarskimi karteli. Po navedbah tožilstva prvi indici kažejo, da za ugrabitvijo stoji nova generacija kartela Jalisco, ki je nadzor v Puerto Vallarti prevzel leta 2010, po smrti lokalnega vodje kartela Sinaloa Ignacia "Nacha" Coronela. V nekaj letih je postal eden najmočnejših mamilarskih kartelov v Mehiki.

Enega sina že izgubil
61-letni El Chapo, zloglasni šef Sinaloe, je trenutno v zaporu, potem ko je iz njega pobegnil kar dvakrat, nazadnje pa so ga znova prijeli januarja letos, pri čemer mu je policija prišla na sled s pomočjo ameriškega zvezdnika Seana Penna, ki je z Guzmanom delal kontroverzen intervju za Rolling Stone.

El Chapo, katerega otroštvo je bilo zaznamovano z revščino in očetovimi izbruhi besa, je leta 2008 že izgubil enega sina, Edgarja, ki so ga ustrelili na parkirišču trgovskega centra v Culiacanu na severozahodu države.

Mehiške oblasti domnevajo, da Guzmanov mlajši sin Jesus Alfredo sodeluje pri vodenju Sinaloe. Leta 2005 so ga prijeli zaradi suma pranja denarja, a so ga leta 2008 izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Od leta 2012 je na ameriškem seznamu domnevnih šefov mamilarskih kartelov.