Na isti dan kot predsedniške volitve bodo potekale tudi volitve 360 članov spodnjega doma parlamenta in 109 članov senata. Volitve guvernerjev in parlamentov zveznih držav bodo 9. marca, je odločila volilna komisija. Foto: Reuters
Na isti dan kot predsedniške volitve bodo potekale tudi volitve 360 članov spodnjega doma parlamenta in 109 članov senata. Volitve guvernerjev in parlamentov zveznih držav bodo 9. marca, je odločila volilna komisija. Foto: Reuters

V petek pozno zvečer so začele krožiti govorice o morebitni preložitvi volitev, saj so mediji obširno poročali o težavah pri dostavi volilnega materiala, tudi glasovnic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani volilne komisije so se ponoči sestali na nujni seji in po preučitvi logističnih načrtov sklenili, da izvedba volitev ni mogoča. "Komisija se je posledično odločila, da volitve preloži na soboto, 23. februarja," je sporočil vodja volilne komisije Mahmood Yukabu. Dejal je, da je preložitev potrebna za izvedbo svobodnih in poštenih volitev.

Skoraj 120.000 volišč bi moralo odpreti vrata ob 8. uri. Volivci in volivke bi lahko novega predsednika skoraj 200-milijonske države izbirali med rekordnimi 73 kandidati. Glavna favorita za zmago sta sicer sedanji predsednik Muhammadu Buhari iz vladajočega Vsenaprednega kongresa (APC) in kandidat opozicijske Ljudske demokratske stranke (PDP) Atiku Abubakar, poslovnež in nekdanji podpredsednik.

Medsebojno obtoževanje

Največji stranki sta obsodili odločitev in druga drugi naprtili krivdo za preložitev volitev.
Tiskovni predstavnik Buharijeve kampanje Festus Keyamo je izrazil veliko razočaranje zaradi preložitve volitev in očital volilni komisiji, da je nepripravljena. Ob tem jo je pozval, naj ostane nepristranska, saj da krožijo govorice, da je bila preložitev orkestrirana v dogovoru s PDP-jem.

Abubakar pa je krivdo za preložitev pripisal vladi, a je hkrati pozval svoje privržence, naj ostanejo mirni. "To bomo presegli. Lahko preložite volitve, vendar ne morete preložiti usode," je dodal v sporočilu za javnost.

Predsedniške volitve v Nigeriji so bile zaradi logističnih in varnostnih težav preložene tudi leta 2011 in 2015.

Največje gospodarstvo, največja proizvajalka nafte in država z največ prebivalci v Afriki se sicer spopada z nestabilnostjo na nekaterih območjih. Oblasti so zato pred volitvami poostrile nadzor. Pretekle volitve so namreč zaznamovali nasilje, ustrahovanje volivcev in goljufanje, poroča Reuters.