Zalužni je na čelu ukrajinske vojske od julija leta 2021. Foto: Reuters
Zalužni je na čelu ukrajinske vojske od julija leta 2021. Foto: Reuters

"Po doslej znanih podatkih je bila naprava v nedelujočem stanju. Poudarjamo, da ni bila najdena neposredno v pisarni Valerija Zalužnega, temveč v enem izmed prostorov, ki bi jih lahko uporabljal v prihodnosti," je v izjavi navedla ukrajinska varnostna služba.

Kot so pojasnili, poleg domnevno nedelujoče prisluškovalne naprave, ki jo bodo še preučili, niso našli nobenega medija za shranjevanje podatkov ali drugih sredstev za prenos zvoka na daljavo. "Varnostna služba Ukrajine izvaja vse zakonsko predpisane ukrepe za preiskavo tega kaznivega dejanja," so še dodali.

Tako ukrajinski kot tuji mediji so v zadnjem času poročali o naraščajočih napetostih v odnosih med Zalužnim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

50-letni Zalužni je novembra dejal, da je v konfliktu med Rusijo in Ukrajino prišlo do patpoložaja, s čimer se Zelenski ni strinjal, njegovo oceno pa so zavrnili tudi v Kremlju.

Zalužni je v pogovoru dejal, da ni pričakovati večjega preboja na bojišču, ob tem pa priznal, da je podcenjeval pripravljenost ruskega vodstva, da žrtvuje svoje vojake. Kot je dejal, je Rusija izgubila najmanj 150.000 vojakov, in takšno število žrtev bi po njegovih besedah v kateri koli drugi državi ustavilo vojno.

Zaradi ohladitve odnosov z Zelenskim se Zalužni omenja kot možna tarča prerazporeditev v vrhu ukrajinske vojske, katere protiofenziva proti ruskim silam ni prinesla pričakovanega preboja na bojišču na vzhodu in jugu države.

Ukrajinske oblasti se medtem trudijo, da bi svoji državi v boju proti ruskim silam zagotovile nadaljnjo podporo zahodnih zaveznic.

Diamanti sodijo med najdražje snovi na svetu. Foto: Reuters
Diamanti sodijo med najdražje snovi na svetu. Foto: Reuters

12. sveženj sankcij proti Rusiji uvaja prepoved uvoza ruskih diamantov

Države članice EU so danes potrdile 12. sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Nov paket vključuje tudi prepoved uvoza ruskih diamantov in utekočinjenega propana. EU uvaja prepoved neposrednega ali posrednega uvoza, kupovanja in
transferja diamantov iz Rusije. Veljala bo za diamante, ki izvirajo ali ki so izvoženi iz Rusije, diamante, ki so prečkali to državo, pa tudi ruske diamante, obdelane v tretjih državah.

Od začetka leta 2024 bo prepoved, ki je usklajena na ravni skupine G7, veljala za naravne in sintetične diamante ter nakit. Od 1. marca do 1. septembra prihodnje leto pa bo EU postopoma uvedla še prepoved za ruske diamante, obdelane v tretjih državah.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je dodatne ukrepe sprejel tudi na področju uvoza in izvoza blaga iz Rusije oz. v Rusijo. Med drugim bo po novem prepovedan uvoz utekočinjenega propana v EU, pri čemer bo veljalo 12-mesečno prehodno obdobje.

Na seznam dobrin, katerih uvoz je prepovedan, med drugim unija dodaja surovo železo, zrcalovino, bakrene in aluminijaste žice. EU pa širi tudi seznam dobrin, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan, saj bi lahko prispevale k okrepitvi ruskega obrambnega sektorja. Dodali so
kemikalije, litijeve baterije, termostate ter enosmerne in servo motorje za brezpilotne letalnike.

Za 29 dodatnih pravnih oseb pa bodo veljale strožje omejitve pri izvozu v Rusijo, saj neposredno podpirajo Moskvo pri njeni agresiji na Ukrajino. Nekatere od teh pravnih oseb imajo sedež v tretjih državah, so navedli na Svetu.

Na seznamu tudi Hohlun, ki ima začasno bivališče v Izoli

Na seznam sankcioniranih je EU dodala tudi ruskega poslovneža Andreja Hohluna, ki ima začasno bivališče v Sloveniji, in sicer v Maliji v občini Izola. Hohlun je lastnik in generalni direktor ruskega podjetja AK Microtech, specializiranega za prenos tuje polprevodniške tehnologije na ruska podjetja za proizvodnjo mikroelektronike, vključno s subjekti, ki so del ruskega vojaško-industrijskega kompleksa ali ki podpirajo ruski obrambni in varnosti sektor.
Podjetje uvaža blago, za katero veljajo omejevalni ukrepi EU, Hohlun pa na svojem položaju podpira rusko vlado, ki je odgovorna za priključitev in destabilizacijo Ukrajine, je še navedeno med razlogi za uvedbo sankcij.

Na seznam sanckioniranih so uvrstili tudi podjetje AK Microtech s sedežem v Moskvi.