Tako je prekinila skoraj 900-dnevno obleganje mesta, danes znanega kot Sankt Peterburg. Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v zgodovini.

"Blokada Leningrada je še posebej pretresljiv in okruten vojni zločin. Zaradi nje se zavedamo, kakšnih grozodejstev so sposobni ideološko zaslepljeni ljudje, ki so pripravljeni storiti vse," je v petek na spominski prireditvi dejal nemški veleposlanik v Moskvi Alexander Graf Lambsdorff. V svojem nagovoru je poudaril, da se Nemčija zaveda svoje zgodovinske odgovornosti za številne zločine, storjene med drugo svetovno vojno.

"Iz nemških virov je razvidno, da se ne moremo izgovarjati, da ničesar nismo vedeli, saj je danes popolnoma jasno, da je bila celotna stvar načrtovana," je dodal Matthias Uhl z nemškega zgodovinskega inštituta v Moskvi, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Obleganje se je začelo 8. septembra 1941, ko so oborožene sile nacistične Nemčije prekinile še zadnjo odprto povezavo do mesta, zaključilo pa se je 27. januarja 1944. Skupno je trajalo 872 dni oziroma dve leti, štiri mesece, dva tedna in pet dni.

Šlo je za enega najhujših zločinov nemške vojske med drugo svetovno vojno, saj so Nemci nameravali prebivalce Leningrada izstradati, mesto pa zravnati z zemljo. Razglašen cilj nacistov je bilo sistematično iztrebljanje – ne le z bombardiranjem, temveč predvsem z lakoto in mrazom. Po podatkih zgodovinarjev je blokada na koncu zahtevala življenja približno 1,2 milijona ljudi.

Katastrofalne razmere v obleganem mestu je še poslabšalo dejstvo, da so sovjetske oblasti pri oskrbi s hrano dale prednost vojakom na fronti. Število smrtnih žrtev v Leningradu je doseglo vrhunec pozimi leta 1942 – v januarju in februarju je umrlo približno 100.000 ljudi na mesec, večinoma zaradi stradanja in bolezni.