Gasilci odpravljajo škodo, ki je nastala po napadu. Foto: Reuters
Gasilci odpravljajo škodo, ki je nastala po napadu. Foto: Reuters

Ukrajinski sistemi zračne obrambe so okoli 3. ure zjutraj po krajevnem času sestrelili vseh 10 balističnih raket, usmerjenih proti prestolnici, so ukrajinske zračne sile sporočile na Telegramu.

Padajoči ostanki so povzročili poškodbe in uničenje v štirih kijevskih okrožjih ob reki Dneper, ki teče skozi prestolnico, so sporočili uradniki. Po podatkih mestne vojaške uprave je bilo poškodovanih 35 stavb.

Ukrajinska policija je sporočila, da je bilo v napadu ranjenih 53 ljudi, med njimi šest otrok, 18 ljudi so odpeljali v bolnišnico.

Ukrajinski generalštab je izstrelke opredelil kot balistične rakete Iskander-M in S-400: izjemno hitre rakete, namenjene zračni obrambi, ki pa so bile uporabljene tudi za ciljanje kopenskih ciljev. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je pohvalil zahodne sisteme zračne obrambe. "O učinkovitosti zahodnega orožja v rokah ukrajinskih vojakov ni mogoče dvomiti," je Jermak dejal v aplikaciji za sporočanje Telegram.

Ostanki raket so razbili okna in vhode v otroški bolnišnici v kijevskem okrožju Dniprovskij, vendar po prvih ocenah ni bilo žrtev, je na Telegramu povedal župan Vitalij Kličko. V omenjenem okrožju so ostanki raket poškodovali tudi več stanovanjskih stavb, poškodovan je bil tudi vodovod v okrožju.

Vojaške vaje v okolici Kijeva. Foto: Reuters
Vojaške vaje v okolici Kijeva. Foto: Reuters

Načelnik vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je povedal, da so iz stanovanjske stavbe v okrožju Dniprovskij evakuirali 17 ljudi, med njimi sedem otrok, potem ko so ruševine zadele stavbo in bližnje avtomobile in povzročile požar.

Rusija v sredo ni komentirala napada.

Zračne sile so sporočile, da so sestrelile tudi vseh 10 ruskih brezpilotnih letalnikov nad Odeso na jugu Ukrajine.

Napad v Kijevu je sledil ponedeljkovemu napadu v glavnem mestu, ko so bili v raketnem napadu ranjeni štirje ljudje.

Biden: Če ne zagotovimo pomoči Ukrajini, bo to božično darilo za Rusijo

V torek je ameriški predsednik Joe Biden opozoril republikance, da bodo Rusiji podarili "božično darilo", če ne bodo zagotovili dodatne vojaške pomoči ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. Biden je Zelenskemu v sredo v Beli hiši dejal, naj ne izgubi upanja v boju njegove države proti ruski invaziji.

Zelenski je iz ZDA odletel na Norveško, kjer je prav tako iskal podporo za nadaljnjo pomoč svoji državi. Norveška bo Ukrajino podprla z dodatnimi tremi milijardami kron oziroma okoli 250 milijoni evrov.

Scholz posvaril pred pešanjem podpore

Nemški kancler Olaf Scholz pa je posvaril pred pešanjem podpore Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Dan pred vrhom EU-ja, na dnevnem redu katerega bo tudi nova pomoč za Kijev, je zagotovil dolgotrajno finančno podporo Nemčije.

Sorodna novica Zelenski: Orban nima razloga za blokado Ukrajine v EU-ju. Orban vztraja pri vetu.

"Gre za varnost Evrope in prednostno nalogo Nemčije," je glede pomoči Ukrajini v bundestagu dejal Scholz, ki je menil, da je skoraj dve leti po začetku agresije ruski predsednik Vladimir Putin "tako kot prej odločen Ukrajino vojaško spraviti na kolena".

Pri tem po njegovih besedah Putin računa na to, da bo mednarodna podpora Ukrajini popustila, nevarnosti, da bi se ta kalkulacija izšla, pa ne gre izključiti, je dejal in spomnil na težave ameriškega predsednika Joeja Bidna pri poskusih potrditve novega svežnja pomoči v vrednosti 61 milijard dolarjev.

V Evropski uniji se sicer po njegovih besedah skoraj vse države strinjajo o potrditvi dodatnih 50 milijard evrov – v obliki nakazil in posojil – za Ukrajino, ni pa še dogovorjen način izvedbe pomoči. "Zlasti Madžarska se še ni strinjala," je dejal.

Madžarski premier Viktor Orban namreč glede Ukrajine nasprotuje obema temama na dnevnem redu vrha – tako začetku pristopnih pogajanj kot nadaljnji finančni podpori tej državi.

Srečanje Biden-Zelenski namenjen pomoči Ukrajini