Čoj Sun Sil se je v javnosti pojavila prvič po izbruhu škandala. Foto: Reuters
Čoj Sun Sil se je v javnosti pojavila prvič po izbruhu škandala. Foto: Reuters

Čoj Sun Sil, ki ji očitajo izsiljevanje podjetij za denar in vmešavanje v državne zadeve brez uradnih pooblastil, je zavrnila vse obtožbe. Njen odvetnik je na sodišču dejal, da njegova stranka s predsednico ni kovala zarote.

Obtoženka je obraz afere, ki Južno Korejo pretresa od konca oktobra. V javnosti se je pokazala prvič po izbruhu škandala. Zadnjih sedem tednov je bila zaradi poneverbe in zlorabe položaja namreč v priporu.

Bo Parkova odstavljena?
V začetku decembra je južnokorejski parlament izglasoval odstavitev Park Geun Hjejeve zaradi korupcijskega škandala. S tem so se njena pooblastila prenesla na premierja do odločitve ustavnega sodišča, ali bo odločitev parlamenta potrdil in s tem dokončno odstavil predsednico s položaja.

Na odločitev ustavnega sodišča bo treba počakati do šest mesecev, v tem času pa bo Parkova ostala v predsedniški palači, medtem ko državo čaka obdobje politične negotovosti in paralize v času upočasnjene gospodarske rasti, naraščajoče brezposelnosti in okrepljenih vojaških napetosti s Severno Korejo.

Pritiski na podjetja, da so dajala denar
Škandal je izbruhnil, ko se je izvedelo, da pri vodenju države predsednici pomaga njena tesna prijateljica, ki naj bi bila tudi pripadnica kulta. Predsednici naj bi med drugim svetovala pri državnem odločanju, čeprav za to nima pooblastila. Tisto, kar je javnost najbolj zbodlo, pa je, da naj bi Čoj tesno poznanstvo s predsednico izkoristila za pritisk na podjetja, da so nakazovala denar njenim nepridobitnim organizacijam.

Park Geun Hje je predsedniški položaj zasedla februarja 2013. Na najvišji položaj v državi se je kot prva ženska povzpela 50 let po tem, ko je njen oče prevzel oblast z vojaškim udarom. Z železno pestjo je Park Čung He vladal naslednjih 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu.