Alep je drugo največje sirsko mesto z dvema milijonoma prebivalcev. Vladne sile želijo prevzeti nadzor nad celotnim mestom, zato ne želijo uveljaviti premirja tudi tam. Foto: Reuters
Alep je drugo največje sirsko mesto z dvema milijonoma prebivalcev. Vladne sile želijo prevzeti nadzor nad celotnim mestom, zato ne želijo uveljaviti premirja tudi tam. Foto: Reuters
false
V zadnjih osmih dneh je po ocenah v Alepu umrlo več kot 230 ljudi. Foto: Reuters

Premirje je oznanila sirska vojska, veljati pa je začelo na dveh območjih. V glavnem mestu Damask in v sosednji pokrajini Ghouta bo premirje, kot je oznanila vojska, trajalo 24 ur, 72-urno premirje pa je razglašeno v severni podeželski pokrajini Latakia. Ni sicer znano, zakaj je premirje zgolj začasno.

Kot poroča BBC, je delno premirje rezultat pogovorov na visoki ravni med ZDA in Rusijo, ki jih Združeni narodi in drugi pozivajo, naj storijo, kar lahko, da ohranijo prekinitev sovražnosti, ki je začela veljati pred dvema mesecema.

To je, kot je sporočila sirska vojska, tudi eden izmed namenov zdaj uveljavljenega delnega premirja. Vladne sile naj bi poleg tega z delnim premirjem, kot sporoča režim, upornikom, oziroma "teroristom" v očeh režima, odvzele izgovor, da napadajo civilne tarče.

Alep izključen, napadi se nadaljujejo
ZDA si po poročanju BBC-ja želijo, da bi se premirje razširilo tudi na Alep, mesto z dvema milijonoma prebivalcev, ki ga Rusija naj ne bi želela vključiti v zadnjo prekinitev ognja. V tamkajšnjem nasilju je po ocenah v zadnjih osmih dneh umrlo več kot 230 ljudi.

Tamkajšnji aktivisti sporočajo, da so vladna vojaška letala po kratki prekinitvi sovražnosti v četrtek napadla dele mesta pod nadzorom upornikov. Med napadenimi je bila tudi klinika v soseski Marža, so sporočile sile Sirske civilne zaščite, znane kot "bele čelade".

V sredo je bila v zračnih napadih v uporniškem predelu mesta Sukari uničena bolnišnica Al Kuds, kjer so delovali Zdravniki brez meja (MSF). Ta človekoljubna organizacija je sporočila, da je v napadu verjetno umrlo 50 ljudi, vključno s šestimi člani zdravniškega osebja. MSF še opozarja, da se vladne sile pripravljajo na večjo ofenzivo, s katero želijo obkoliti uporniške predele mesta.

Velik del mesta je uničen, infrastruktura pa je močno poškodovana, zaradi česar so civilisti več mesecev brez elektrike in vode.