Zelenski ne zaupa Trumpovim besedam, da ima načrt za končanje vojne. Foto: Reuters
Zelenski ne zaupa Trumpovim besedam, da ima načrt za končanje vojne. Foto: Reuters

Ob tem je Trumpove trditve, da bi sam lahko ustavil vojno v 24 urah, označil za “zelo nevarne”, poroča Guardian.

Zelenski je v intervjuju za britanski Channel 4 News dejal, da ga skrbi, da bo nekdanji predsednik ZDA “na svojo pest sklepal odločitve, brez ... sploh ne govorim o Rusiji, ampak brez obeh strani, brez nas”.

Sorodna novica Neskončna vojna namesto mirovnih pogajanj in zakaj Kijev zavrača pogajalsko mizo

“Če govori to javno, je to malce strašljivo. Videl sem že veliko, veliko žrtev, ampak to me pa res malce skrbi,” je dejal. “Tudi če njegova ideja o končanju vojne – ki je sicer še nihče ni slišal – ne bo dobra za nas in naše ljudi, bo, kot pravi, storil vse, da bi to svojo idejo uveljavil. In to me malce skrbi," je dodal.

Zelenski je še dejal, da bi Trumpa povabil v Ukrajino – ponudba, ki je pred tem ni želel dati – a le, če nekdanji predsednik ZDA izpolni svojo obljubo, da ustavi vojno. “Donald Trump, vabim vas v Ukrajino, v Kijev. Če lahko ustavite vojno v 24 urah, mislim, da bo to dovolj, da lahko pridete,” je dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik je to izjavil po tem, ko je Trump, vodilni republikanski kandidat za predsedniško nominacijo, zatrdil, da je v dobrem položaju, da izpogaja končanje vojne, ki brez vsakršnega resnega poskusa po premirju divja že dve leti. Kmalu po začetku ruske ofenzive so sicer potekala pogajanja med obema stranema, a so popolnoma zamrla, viri pa navajajo, da naj bi bil Zahod, predvsem Velika Britanija, tisti, ki je pogajanja onemogočal.

Ankete v ZDA kažejo na zmago Trumpa na novembrskih volitvah. Foto: Reuters
Ankete v ZDA kažejo na zmago Trumpa na novembrskih volitvah. Foto: Reuters

Septembra je Trump dejal, da če bo znova izvoljen za predsednika, bo vojno v Ukrajini rešil v 24 urah, a ni želel razkriti, kakšen naj bi bil ta njegov mirovni načrt. "Če vam povem podrobnosti, bom izgubil vse svoje pogajalske adute. Ne moreš kar povedati, kaj točno boš storil. Bi pa Putinu povedal določene zadeve. In bi povedal določene zadeve Zelenskemu,” je dodal.

Trump je dejal tudi, da ima dobre odnose tako z ruskim kot z ukrajinskim voditeljem, v preteklosti pa je večkrat podal laskave izjave o Putinu, ki ga je med drugim opisal kot "pametnega" političnega akterja, ki je zasedel "velik kos zemlje" z zgolj manjšimi gospodarskimi sankcijami.

Biden kongresnike že mesece poziva, naj sprostijo vojaško pomoč za Ukrajino. Foto: Reuters
Biden kongresnike že mesece poziva, naj sprostijo vojaško pomoč za Ukrajino. Foto: Reuters

Zelenski se je sicer oglasil po tem, ko je administracija Joeja Bidna nakazala, da je pripravljena popustiti republikancem glede varovanja na ameriško-mehiški meji, da bi si tako zagotovila več milijard dolarjev vreden sveženj vojaške pomoči za Ukrajino, ki ga trenutno zavirajo republikanci v kongresu.

Visoki svetovalci Joeja Bidna naj bi kongresnikom in senatorjem na sestanku prejšnji teden dejali, da če kongres ne sprosti dodatne pomoči, bi Rusija lahko dobila vojno v nekaj tednih – ali največ mesecih.

Kot poroča NBC News, sta svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in direktorica obveščevalne službe Avril Haines na sestanku dejala, da bo Ukrajini v prihodnjih tednih zmanjkalo določenih tipov zračne obrambe in topništva. Predstavnik Bele hiše je položaj opisal kot “izjemno depresiven".

Opozorili so tudi, da če ZDA Ukrajini ne dobavijo več orožja, bi to lahko spodbudilo ameriške zaveznice, vključno z Japonsko in Južno Korejo, da znova razmislijo o svojih zavezništvih in da bo ruska zmaga v Ukrajini “odmevala po vsem svetu”.

V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na Doneck ubitih več ljudi

V ukrajinskem bombnem napadu na tržnico v Donecku je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, 20 pa naj bi jih bilo ranjenih. Proruski voditelj pokrajine Doneck Denis Pušilin je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so ukrajinske oblasti napad izvedle danes v jutranjih urah, ko je bilo na tržnici največ ljudi. Po Pušilinovih navedbah sta med huje poškodovanimi tudi dva otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Donecka Aleksej Kulemzin pa je bil kritičen, da so ukrajinske oborožene sile izvedle "barbarski napad na del mesta, kjer živijo civilisti". Ukrajina dogodka ni komentirala.

Podobno je rusko zunanje ministrstvo napad označilo za "barbarski teroristični napad", ki dokazuje potrebo po posebni vojaški operaciji v Ukrajini, kot vojno imenuje Moskva. "Varnostne grožnje in dejanja terorizma nikakor ne smejo biti izvedeni z območja Ukrajine," so sporočili z zunanjega ministrstva. Ukrajinske oborožene sile se na napad po navedbah AFP-ja še niso odzvale.

Moskva si je del pokrajine Doneck priključila jeseni leta 2022, a ruske oblasti nimajo popolnega nadzora nad območjem. Ukrajinske oborožene sile se sicer že dalj časa trudijo prevzeti nadzor nad regijo.

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi v pokrajini Harkov, kjer je ruska vojska po poročanju AFP-ja zajela manjšo vas. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska prevzela nadzor nad vasjo Krakmalnoje in da nadaljuje uspešne vojaške operacije.

Pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022 je v vasi živelo približno 45 ljudi, vas pa leži nedaleč stran od pomembne železnice, nad katero želijo ruske sile prevzeti nadzor.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih kopenskih sil Volodimir Fitio je danes v intervjuju za ukrajinsko javno televizijo dejal, da zajetje vasi ni strateško pomembno, navaja AFP. V zadnjih dneh so ukrajinske oblasti v pokrajini Harkov zaradi groženj ruskih napadov evakuirale skoraj 3000 ljudi.