Podporniki zakona, ki uzakonja poroke istospolnih, so nad sprejetjem navdušeni. Foto: EPA
Podporniki zakona, ki uzakonja poroke istospolnih, so nad sprejetjem navdušeni. Foto: EPA
David Cameron
Nasprotniki zakona britanskemu premierju Davidu Cameronu napovedujejo, da bo čutil posledice sprejetja zakona. Foto: EPA

Zakon, vključno z nekaterimi dopolnili, ki jih je v ponedeljek brez glasu proti sprejel zgornji dom parlamenta, lordska zbornica, so v torek zvečer podprle vse politične skupine v britanskem parlamentu, konservativci, laburisti in liberalni demokrati. Razprava je bila burna, svoj glas pa je zakonu odreklo deset poslancev konservativne stranke premierja Davida Camerona, ki so prepričani, da razprava in sprejetje zakona pomenita parlamentarno sramoto.

Zakon zdaj čaka še na uradno odobritev kraljice Elizabete II., kar pa naj bi bila zgolj formalnost, ki naj bi se po napovedih vlade zgodila še danes ali v četrtek.

Prve poroke sredi prihodnjega leta
Leta 2005 so v Veliki Britaniji uvedli civilna partnerstva, ki istospolno usmerjenim partnerjem dajejo enake pravice in odgovornosti, kot jih imajo heteroseksualni pari v zakonski zvezi, zdaj pa se bodo istospolni partnerji lahko tudi poročali. Prvih istospolnih porok na Otoku sicer ne pričakujejo pred sredino prihodnjega leta, saj je treba rešiti še nekaj vprašanj, vključno z vplivom zakona na pokojninske sheme.

Sprejetje zakona je tudi v Veliki Britaniji dvignilo veliko prahu. Podporniki zakona slavijo in pravijo, da gre za "poraz diskriminacije ter zmago ljubezni in poroke". Nasprotniki zakona pa napovedujejo, da bo premier David Cameron čutil posledice sprejetja zakona, saj je skupina Koalicija za poroko že napovedala, da bo pred evropskimi volitvami prihodnje leto in parlamentarnimi volitvami leta 2015 mobilizirala volilno bazo okoli 700.000 podpornikov.

Cerkvi istospolnih zvez ne bosta sklepali
Novi zakon Cerkvama v Angliji in Walesu, ki istospolnim porokam nasprotujeta, prepoveduje sklepanje tovrstnih zvez, to določilo pa jima tako ponuja zakonodajni okvir, ki ga potrebujeta za zavrnitev opravljanja istospolnih poročnih obredov. Druge verske organizacije se bodo lahko odločile za sklepanje tovrstnih porok, če bodo tako želele.

Zakon se nanaša samo na Anglijo in Wales, saj imata Škotska in Severna Irska glede tega vprašanja svoja zakona. Škotska je že v postopku legalizacije istospolnih porok (o zakonu naj bi glasovali še letos), medtem ko je Severna Irska zakonski osnutek zavrnila.

Vse več držav, kjer se lahko istospolni poročajo
Velika Britanija se bo tako pridružila Franciji, ki je maja postala 14. država, ki je uzakonila istospolne poroke, ter Nizozemski, Španiji, Kanadi, Južnoafriški republiki, Norveški, Švedski, Portugalski, Islandiji, Argentini, Danski, Urugvaju, Belgiji in Novi Zelandiji. Istospolni pari se lahko poročijo tudi v 13 ameriških zvezni državah in v prestolnici Washington ter v določenih delih Mehike.