Zločin se je zgodil v vatikanski šoli za ministrante, ki sodelujejo pri maši v baziliki sv. Petra. Foto: Reuters
Zločin se je zgodil v vatikanski šoli za ministrante, ki sodelujejo pri maši v baziliki sv. Petra. Foto: Reuters

Martinelli je bil obsojen, ker je kot najstnik spolno zlorabil sošolca, medtem ko sta obiskovala šolo za ministrante.

Pritožbeno sodišče je delno razveljavilo oprostilno sodbo iz leta 2021, v kateri je tožilstvo zanj zahtevalo šest let zapora zaradi posilstva mladoletne osebe.

Martinelliju so sodili, ker je od leta 2007 do 2012 k spolnim odnosom silil leto mlajšega sošolca, medtem ko sta obiskovala predsemenišče sv. Pija X. V ustanovi so nastanjeni ministranti, ki sodelujejo pri maši v baziliki sv. Petra in se pripravljajo na vstop med duhovnike.

Sodniki so takrat presodili, da med Martinellijem in njegovo domnevno žrtvijo ni bilo dokazov o nasilju ali grožnjah.

V prvostopenjski sodbi je bil nekdanji rektor predsemenišča oče Enrico Radice zaradi zastaranja oproščen prikrivanja zlorab.

Martinelli in Radice sta dejanja vztrajno zanikala in obtoževala žrtev, da se jima maščuje iz osebnih razlogov.

Sodišče je odločilo, da je Martinelli kriv izkoriščanja mladoletne osebe. Kaznovan je bil s 1000 evri kazni v povezavi z dogodki med letoma 2008 in 2009. Sodišče je razsodilo, da Martinelliju, ki je bil v duhovnika posvečen leta 2017, ne morejo soditi za dejanja do avgusta 2008, ker je imel manj kot 16 let.

Sojenje, ki se je začelo pred štirimi leti, je bilo prvo sojenje v Vatikanu zaradi spolnih zlorab, ki so se zgodile na ozemlju Vatikana. Zaradi škandala se je papež Frančišek leta 2021 odločil, da predsemenišče preseli zunaj vatikanskih zidov.