Dan po volitvah so se na ulicah Caracasa znova zbrali protestniki, ki so se poklonili žrtvam v dosedanjih protestih. Foto: Reuters
Dan po volitvah so se na ulicah Caracasa znova zbrali protestniki, ki so se poklonili žrtvam v dosedanjih protestih. Foto: Reuters
Maduro
Ameriške oblasti trdijo, da je Maduro diktator. Foto: Reuters
Mednarodna skupnost zaskrbljena nad Venezuelo
Več držav ne priznava volitev in nove ustave Venezuele

Leopoldo Lopez in Antonio Ledezma sta bila vse od leta 2014 zaradi suma organizacije protestov v vojaškem zaporu, julija letos pa so njuno kazen spremenili v hišni pripor. Družini obeh voditeljev sta sporočili, da bo predsednik Maduro osebno odgovoren, če se jima bo kaj zgodilo.

"Leopolda so samo odpeljali. Ne vemo, kje je, niti kam so ga odpeljali," je zapisala soproga Lopeza Lilian Tintori na Twitterju. Tudi otroci Ledezme so na Twitterju sporočili, da je njihovega očeta odpeljal Sebin in objavili posnetek aretacije.

Opozicijski poslanec Freddy Guevara je dejal, da želijo z aretacijami zastrašiti in demoralizirati opozicijo.

Venezuelsko vrhovno sodišče je kasneje sporočilo, da so oba aretirali, ker naj bi načrtovala pobeg in ker sta kršila pravila hišnega pripora, ki so jima prepovedovala politično kampanjo in izjave za medije.

Obsodbe EU-ja in ZN-ja
Evropska unija je kritizirala aretacijo obeh opozicijskih voditeljev. V Bruslju so opozorili, da gre za korak v napačno smer. Catherine Ray, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini, je zahtevala več informacij od venezuelskih oblasti glede ukrepa proti Lopezu in Ledezmi

Odzval se je tudi visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein in izrazil globoko zaskrbljenost zaradi aretacij. Venezuelske oblasti je tudi pozval, naj izpustijo vse, ki so jih prijeli, ker so uresničevali temeljne demokratične pravice, kot je pravica do svobodnega zbiranja, združevanja in izražanja.

Po spornih volitvah ZDA uvaja nove sankcije
ZDA so dan po venezuelskih volitvah v ustavodajno skupščino uvedle sankcije proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru. Kot je sporočilo finančno ministrstvo v Washingtonu, so s sankcijami zamrznili morebitno Madurovo premoženje v ZDA, ameriškim državljanom pa prepovedali poslovanje z njim.

"Nedeljske nezakonite volitve so dokaz, da je Maduro diktator, ki ne upošteva volje venezuelskega ljudstva," je sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Maduro: "Ne bom ubogal imperialističnih ukazov"
Predsednik Maduro medtem zavrača sankcije ZDA. "Ne ubogam vlad drugih držav. Sem svoboden predsednik," je odgovoril.

"Sankcije sem dobil, ker sem pozval ljudi, naj svobodno izvolijo ustavodajno skupščino," je še dejal venezuelski predsednik. "Ponosen sem na te sankcije, gospod imperialist Donald Trump," je dodal. Dodal je še, da ameriški predsednik z vmešavanjem v notranje zadeve Venezuele dela največjo napako v svojem življenju.

Strah pred diktaturo
Maduro kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih mesecih ubitih več kot 110 ljudi, načrtuje reformo ustave, ki bo po mnenju kritikov državo spremenila v diktaturo.

Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev, na katerih so izbirali 545 članov ustavodajne skupščine, udeležilo 8,1 milijona ljudi. Opozicija, ki je volitve bojkotirala, po drugi strani trdi, da je glasovalo le okoli 2,5 milijona Venezuelcev. Volitve je zasenčilo nasilje, v katerem je po navedbah opozicije umrlo 16 ljudi, po navedbah venezuelskega generalnega tožilstva pa deset.

Mednarodna skupnost zaskrbljena nad Venezuelo
Več držav ne priznava volitev in nove ustave Venezuele