Ameriška vlada želi odvzeti proračunska sredstva klinikam, ki izvajajo splav ali ga celo samo omenjajo. Foto: Reuters
Ameriška vlada želi odvzeti proračunska sredstva klinikam, ki izvajajo splav ali ga celo samo omenjajo. Foto: Reuters

Proračunska sredstva bi ukinili tudi klinikam, kjer bodo izdajali napotnice za splave. Kot poroča britanski Independent, je ministrstvo sprožilo postopek, ki bi lahko trajal mesece.

Nasprotniki predsednika ZDA Donalda Trumpa menijo, da gre za poskus spodbujanja konservativnih volivcev k večji udeležbi na jesenskih kongresnih volitvah. Ukrep bo sicer hkrati podobno vplival na nasprotno stran.

Splav je v ZDA sicer zakonit postopek, vendar pa je kongres prepovedal porabo zveznih proračunskih sredstev v ta namen. Poraba sredstev za načrtovanje družine, razen splava, je dovoljena, nov ukrep ministrstva za zdravstvo pa pomeni prepoved proračunskih sredstev tudi za vse ostale dejavnosti glede načrtovanja družine, če v isti kliniki opravljajo tudi splave.

O splavu se ne bi smelo niti govoriti
Po novem se o splavu kot o možnosti za načrtovanje družine več ne bi smelo niti govoriti, če želi zdravstvena ustanova ohraniti zvezna proračunska sredstva. Takšno politiko je uvedel že republikanski predsednik Ronald Reagan, demokratski predsednik Bill Clinton pa jo je ukinil.

Sredstva bi tako izgubila tudi organizacija Načrtovano starševstvo, ki ženskam v ZDA s svojimi klinikami pomaga pri umetni prekinitvi nosečnosti. Republikanski kongresniki so že večkrat poskušali odvzeti ta sredstva, vendar demokrati tega niso dovolili. Trumpova vlada zato skuša doseči enako po ovinku, ker bo klinike oziroma dejavnosti za izvedbo umetne prekinitve nosečnosti težko fizično razdeliti oziroma preseliti v drug ločen objekt.

Iz zveznega proračuna za načrtovanje družine se nameni okoli 260 milijonov dolarjev na leto, denar pa je namenjen za pomoč okoli štirim milijonom žensk letno.