K protestom sta pozvali liberalni opozicijski stranki Progresivna Slovaška ter Svoboda in solidarnost (SaS), ki vladi očitata, da želi radotelevizijo spraviti pod svoj nadzor in iz nje ustvariti propagandni medij.

Protestniki so v rokah nosili plakate z napisi "Ne damo RTVS" in karikaturami ministrice za kulturo Martine Šimkovičove, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nekdanja voditeljica na zasebni televiziji, ki ji očitajo simpatiziranje s teorijami zarot, je v ponedeljek vladnemu kabinetu predstavila osnutek zakona, ki predvideva obsežne spremembe in prestrukturiranje RTVS-ja. Uradno bi radiotelevizijo namreč razpustili in preoblikovali v novo institucijo z imenom Star, kar je kratica za slovaško televizijo in radio.

Več kot tisoč zaposlenih na RTVS-ju je podpisalo protestno pismo in se odločilo za stavko. Tudi Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je kritizirala načrte vlade, saj ogrožajo neodvisnost medija. Nevladne organizacije pa so napovedale, da se bodo pritožile na Evropsko komisijo. Vladnim načrtom nasprotuje tudi predsednica Slovaške Zuzana Čaputova.