Viktor Orban je prepričan, da so Evropo zavzeli prebežniki. Foto: AP
Viktor Orban je prepričan, da so Evropo zavzeli prebežniki. Foto: AP

Viktor Orban je za nekatere protikomunistični junak, za druge avtoritaren, ksenofoben in populističen premier, ki za to, da ohranja oblast, ne izbira sredstev. Orban, ki Madžarski vlada že četrti mandat, je bil na začetku svoje politične poti liberalno usmerjen, danes pa velja za enega največjih nasprotnikov priseljevanja in branika naroda in družine. Njegova karizma je tako velika, da v Evropi in po svetu dobiva vse več somišljenikov. Doma je oblast konsolidiral, zdaj je na vrsti še Evropa?

"Orban ima več hrbtenice in poguma kot vsi strahopetci v Evropski uniji skupaj," je leta 2017 izjavil Geert Wilders, predsednik nizozemske protimuslimanske Stranke za svobodo. "Spoštujem Viktorja Orbana in njegov pogum, ki ga je imel, da se je soočil z Evropsko unijo, ki mu je grozila in ga izsiljevala," pa je dejala Marine Le Pen, vodja francoske Nacionalne fronte.

Vsaj toliko, kot ima somišljenikov, ima tudi kritikov. Prebežnike je leta 2015 imenoval "strup" in na južni meji postavil bodečo ograjo, da bi jim preprečil vstop v državo, zato ga obtožujejo širjenja rasizma, ksenofobije in nestrpnosti. Sam ne skriva, da si želi oblikovati "neliberalno državo". Mu bo to navsezadnje uspelo?