De Villepin naj bi si želel v Elizejski palači zamenjati Jacquesa Chiraca. Foto: EPA
De Villepin naj bi si želel v Elizejski palači zamenjati Jacquesa Chiraca. Foto: EPA
Preiskava zoper de Villepina

Uradna preiskava je prvi korak h kriminalni obtožbi. Villepin je pred sodniki odgovarjal na vprašanja o svoji vlogi pri poskusu leta 2004, da bi očrnili ugled zdajšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki so mu skušali podtakniti škandal s podkupovanjem.

Na začetku julija so preiskovalci preiskali Villepinovo stanovanje in pisarno, nekdanji premier pa zatrjuje, da ni vpleten v škandal, ki je izbruhnil, ko se je ime Nicolasa Sarkozyja pojavilo na lažnih računih, ki naj bi jih imel v luksemburški banki Clearstream, na njih pa prejemal podkupnine.

Villepin hotel očrniti Sarkozyja
Ko so preiskovalci ugotovili, da so obtožbe na račun Sarkozyja lažne, se je njihova pozornost preusmerila na osebe v ozadju ovadbe. Villepin, velik Sarkozyjev tekmec, je kmalu postal osumljen, da je priganjal francoske obveščevalne službe, naj raziščejo afero v upanju, da bodo našli obremenilne dokaze proti Sarkozyju.

Vpleten naj bi bil tudi Chirac
Obtožbe na Villepinov račun so dobile še trdnejšo podlago zaradi dokazov, ki sta jih podala Philippe Rondot, nekdanji obveščevalec, in Jean-Louis Gergorin, nekdanji direktor EADS-a, ki je priznal, da je anonimni informator. Gregorin je sodnikom priznal, da ga je Villepin, takrat najprej zunanji, nato pa notranji minister, prosil, naj prenese seznam računov sodniku Renaudu Van Ruymbekeju, domnevno na željo tedanjega predsednika Jacquesa Chiraca. Preiskovalci želijo v povezavi z afero zaslišati tudi Chiraca.

Preiskava zoper de Villepina