Osvobojeni sužnji so igrali pomembno vlogo tudi v ameriški državljanski vojni. Foto: EPA
Osvobojeni sužnji so igrali pomembno vlogo tudi v ameriški državljanski vojni. Foto: EPA
Hillary Clinton s potomci sužnjev
Pred kratkim so v Washingtonu sprejeli resolucijo, s katero bodo postavili spomenik veliki borki proti suženjstvu, Soujourner Truth. Foto: EPA

Predlagatelji resolucije pravijo, da ne poznajo nobene druge zvezne države, ki bi se opravičila za suženjstvo, čeprav o tem razmišljajo tudi v Missouriju.


Borba proti temačni preteklosti

Resolucija sicer nima teže zakona, a njenega simboličnega sporočila ne gre zanikati. V dokumentu je zapisano, da je vladno podpirano suženjstvo ena izmed najbolj grozljivih skrunitev človekovih pravic in kršitev temeljnih ameriških idealov v zgodovini ZDA.

Resolucija nadaljuje v enakem tonu: Odpravi suženjstva je sledila sistematična diskriminacija, vsiljeno rasno razlikovanje ter druge zahrbtne institucije in prakse, uperjene proti Američanom afriškega porekla.

Virginia med naprednejšimi
Opravičilo za suženjstvo zaznamuje 400. obletnico mesta Jamestown, kamor so leta 1619 pripeljali prve Afričane in kjer se je razcvetela trgovina s sužnji.

Skesana poteza je zadnja v vrsti korakov, s katerimi želi Virginia premagati segregacijsko preteklost: ta zvezna država na ameriškem vzhodu je bila prva, ki je izvolila temnopoltega guvernerja - L. Douglasa Wilderja leta 1989, z zakonodajo pa je tudi ustanovila sklad šolnin za temnopolte.

K. S.