Posebna enota ima težko nalogo - izslediti mora okrutnega ubežnika na velikanskem območju v osrčju Afrike. Foto: EPA
Posebna enota ima težko nalogo - izslediti mora okrutnega ubežnika na velikanskem območju v osrčju Afrike. Foto: EPA

Konyja, ki si je zaradi grozodejstev, zagršenih v zadnjih dveh desetletij na območju Ugande, prislužil vzdevek "Afriški klavec", išče Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi vojnih zločinov. Obtožen je ugrabljanja otrok, ki jih nato vzgajajo v vojake ali izrabljajo kot spolne sužnje. Pred tedni je dosegel svetovno "slavo", ko je organizacija Nevidni otroci posnela polurni film KONY 2012, ki si ga je na spletu ogledalo več deset milijonov ljudi.

ZDA pomagajo z orožjem in urjenjem
Enota Afriške unije naj bi usklajevala vojake, ki Konyja že iščejo na območju Južnega Sudana, Demokratične republike Kongo, Srednjeafriške republike in Ugande z logistično in obveščevalno pomočjo Washingtona. Oktobra lani je predsednik ZDA Barack Obama štirim omenjenim državam poslal na pomoč 100 vojaških inštruktorjev.

"Američani igrajo ključno vlogo," je dejal posebni odposlanec Afriške unije Francisco Madeira. "Vojaško nas podpirajo, nam dajejo opremo, vojaške nasvete, nas podpirajo celo z obveščevalnimi podatki in urjenjem," je dodal na ceremoniji ob ustanovitvi posebne enote v prestolnici Južnega Sudana Džubi. Podrobnosti o strategiji enote ni razkril.

Sedež enote bo v mestu Yambio v Južnem Sudanu blizu meje z Demokratično republiko Kongo. Enota naj bi ostala, vse dokler Konyja ne ujamejo. "Konyja moramo ustaviti z orožjem. Smo na misiji, da ga ustavimo," je dejal Madeira.

Manjša, a še vedno nevarna
Nasilje Gospodove odporniške armade se je od leta 2005, ko so jo pregnali iz Ugande, zmanjšalo. Kony naj bi imel zdaj le nekaj sto privržencev, ki naj bi se skrivali v pragozdu. Odposlanec ZN-a za osrednjo Afriko Abu Musa meni, da se Kony skriva v Srednjeafriški republiki. Ob tem opozarja, da je Gospodova odporniška armada, čeprav naj bi se skrčila na okoli 200 do 700 pripadnikov, še vedno nevarna in izvaja napade.