Zelenski je bil v nedeljo v Argentini, kjer se je srečal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki nasprotuje začetku pristopnih pogajanj Ukrajine z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Zelenski je bil v nedeljo v Argentini, kjer se je srečal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki nasprotuje začetku pristopnih pogajanj Ukrajine z Evropsko unijo. Foto: Reuters

Ukrajinska zračna obramba je ponoči prestregla osem ruskih raket, ki so bile namenjene proti prestolnici Kijev, so sporočili iz ukrajinske vojske. Razbitine raket so padle na tla na vzhodu mesta, na območju četrti Darnickji, pri čemer so bili ranjeni najmanj štirje ljudje.

Ukrajinske oblasti obtožujejo Rusijo, da v zimskem času pripravlja nov niz napadov na energetsko infrastrukturo. Zaradi takšnih napadov je lani več milijonov ljudi dalj časa ostalo brez elektrike med mrzlo zimo. Je pa Kijev okrepil svoj sistem zračne obrambe s pomočjo orožja iz Evrope in ZDA, vendar opozarja, da potrebuje še več, da bi lahko zaščitil ranljivejše regije.

Cilj: Usklajevanje prizadevanj med državama

Prav s tem namenom je Bela hiša povabila na obisk ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki bo v Washington pripotoval iz Argentine, kjer se je udeležil prisege tamkajšnjega novega predsednika Javierja Mileia. Zelenski naj bi v torek tudi nagovoril ameriške kongresnike, piše Deutsche Welle.

Kot so sporočili iz Bele hiše, naj bi Zelenski in Biden razpravljala o "pomenu nadaljnje podpore ZDA Ukrajini v tem kritičnem trenutku". Ukrajinsko predsedstvo pa je sporočilo, da bo obisk namenjen "nadaljevanju obrambnega sodelovanja med Ukrajino in ZDA, zlasti konkretnim skupnim projektom na področju proizvodnje orožja in sistemov zračne obrambe ter usklajevanju prizadevanj med državama v prihodnjem letu".

Posledice ruskega raketnega napada na Kijev. Foto: Reuters
Posledice ruskega raketnega napada na Kijev. Foto: Reuters

Zelenskega bo v predstavniškem domu sprejel njegov republikanski predsednik Mike Johnson, v senatu pa ga bosta sprejela skupaj vodja demokratske večine Chuck Schumer in republikanske manjšine Mitch McConnell. Srečal se bo tudi z drugimi predstavniki obeh strank v kongresu.

Kongres blokira pomoč

Obisk poteka teden dni zatem, ko so ameriški republikanci v senatu blokirali potrditev 106 milijard dolarjev (približno 98 milijard evrov) vrednega svežnja pomoči za Ukrajino, Izrael, Tajvan in med drugim za zavarovanje južne meje. Za to so se odločili zaradi spora glede ukrepov pri zavarovanju meje in reforme priseljevanja.

Biden jih je pozval, naj ta sredstva odobrijo, saj bo v nasprotnem primeru v prihodnjih tednih zmanjkalo denarja za ukrajinsko pomoč. Dodal je, da zadrževanje ameriške pomoči dela v korist ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki lahko tako opogumljen napade še kakšno članice zveze Nato in bo privedlo do neposrednih spopadov med ameriškimi in ruskimi vojaki.

Zelenski: Prekinitev ameriške pomoči koristi Putinu

Zelenski je medtem danes v govoru na Nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu opozoril, da prekinitev ameriške pomoči Ukrajini koristi Putinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah so zamude pri ameriški pomoči uresničitev Putinovih sanj. "Putin mora izgubiti. Lahko računate na Ukrajino in upamo, da lahko tudi mi računamo na vas," je dejal.
Zelenski se bo v torek v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Srečal se bo tudi s kongresniki in senatorji obeh strank.

Proti pomoči Ukrajini je tudi vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in to vpliva na številne republikanske člane kongresa. Trumpov podpornik, senator J. D. Vance, je v nedeljo dejal, da mora Ukrajina odstopiti del ozemlja Rusiji, s čimer bi se vojna hitro končala.