Putin je na čelu Rusije že od konca leta 1999. Foto: Reuters
Putin je na čelu Rusije že od konca leta 1999. Foto: Reuters

Glede na vzporedne volitve, ki jih je izvedel ruski državni inštitut VCIOM, je Putin osvojil 87,8 odstotka glasov. Na prepričljivo zmago za šestletni mandat kažejo tudi prvi delni uradni izidi, po katerih je dolgoletni predsednik dobil 87,97 odstotka glasov.

V prvem komentarju izidov volitev je Vladimir Putin v nagovoru na državni televiziji dejal, da izidi kažejo, da Rusi zaupajo njegovemu vodstvu. Kažejo tudi, da nikomur ne bo uspelo ustrahovati Rusije.

"Ne glede na to, kdo ali koliko nas hoče ustrahovati, ne glede na to, kdo ali koliko nas hoče zatreti, našo voljo, našo zavest - kaj takega v zgodovini še nikomur ni uspelo. Zdaj ni uspelo in v prihodnosti ne bo deloval."

Smrt pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je označil za "žalosten dogodek" in dejal, da je bil Navalnega pripravljen izpustiti v okviru izmenjave zapornikov.

Napovedal je ukrepanje zoper ljudi, ki so svoje glasovnice na volitvah naredili neveljavne. "S takšnimi ljudmi se je treba soočiti," je dejal.

Komentiral pa je tudi vojno v Ukrajini in dejal, da imajo njihove enote prednost v Ukrajini, potem ko so zavzele vrsto mest in vasi na vzhodu države: "Pobuda v celoti pripada ruskim oboroženim silam."

Najboljši volilni izid doslej?

Putin je tako verjetno dosegel najboljši volilni izid, saj je pred tem na predsedniških volitvah največji odstotek glasov prejel leta 2018, in sicer 76,7 odstotka.

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, zadnja pa so se danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve so potekale tudi v zasedenih ukrajinskih pokrajinah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson.

Predsednica državne volilne komisije Ella Pamfilova je sporočila, da je bila volilna udeležba 74,22-odstotna, kar je več kot na volitvah leta 2018, ko je bila 67,5-odstotna. Kar osem milijonov volilnih upravičencev, med njimi tudi predsednik Putin, je svoj glas oddalo prek spleta. To je bilo prvič, da je bilo na predsedniških volitvah v Rusiji omogočeno spletno glasovanje.

Vrsta pred voliščem v Moskvi. Foto: Reuters
Vrsta pred voliščem v Moskvi. Foto: Reuters

Ruska opozicija je volivce na zadnji dan tridnevnih predsedniških volitev pozvala k opoldanskim simboličnim protestom, ki naj bi potekali v vseh pokrajinah.

Namen pobude "Opoldne proti Putinu" je bilo pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine. Volivce so pozvali, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega ali izberejo katerega koli kandidata, ki ni Putin.

Kot je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice OVD-Info, je bilo danes v povezavi z volitvami pridržanih najmanj 74 ljudi, kljub strogim varnostnim ukrepom pa so poročali tudi o najmanj desetih primerih vandalizma na voliščih.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, sicer tudi tokrat ni imel prave konkurence. Proti njemu so se sicer merili trije kandidati, ki pa so mu vsi zvesti in nimajo možnosti za zmago. To so Nikolaj Haritonov iz Komunistične partije, Leonid Slucki iz Liberalnodemokratske stranke in Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudje.

Zelenski: Od oblasti bolna figura

Po svetu se že vrstijo odzivi na Putinovo zmago, med prvimi se je oglasil ukrajinski predsednik ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti.

"Vsem na svetu je jasno, da je ta figura – kot se je v zgodovini že velikokrat zgodilo – preprosto bolna od oblasti in dela vse, da bi vladala večno. Ni zla, ki ga ne bi storil, da bi podaljšal svojo oblast," je dejal.

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da volitve niso bile zakonite, svobodne in poštene, in dodalo, da je glasovanje potekalo ob strogi represiji in v okupiranih delih Ukrajine, s čimer je bilo kršeno mednarodno pravo.

Zaveznik pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonid Volkov, pa je zavrnil rezultat volitev. "Odstotki podpore za Putina seveda nimajo niti najmanjše zveze z realnostjo," je poudaril.

Na volitvah je bil Putin brez prave konkurence. Foto: Reuters
Na volitvah je bil Putin brez prave konkurence. Foto: Reuters

Protesti proti Putinu v tujini

Na zadnji dan ruskih predsedniških volitev je svoje glasove v tujini oddalo več tisoč ruskih državljanov, hkrati pa so potekali tudi številni protesti proti Putinu.

Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo okoli 800 ljudi, med njimi pa je bila tudi žena pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, Julija Navalna.

Protestniki so vzklikali "Zmaga za Ukrajino!", "Svoboda za Rusijo!" in "Navalni je junak Rusije". Pred veleposlaništvom je v vrsti za glasovanje stalo približno 2000 ljudi, med njimi tudi Navalna ter ruski tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

Julija Navalni je svoj glas oddala na ruskem veleposlaništvu v Berlinu. Foto: Reuters
Julija Navalni je svoj glas oddala na ruskem veleposlaništvu v Berlinu. Foto: Reuters

Več tisoč volivcev se je kljub dežju zbralo pred ruskim veleposlaništvom v Parizu, kjer so nasprotniki Putina pozvali k protestu v spomin na Navalnega.

V gruzijski prestolnici Tbilisi se je zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali "Dovolj je Putina!" in "Rusija bo svobodna!". V Moldaviji pa je policija pridržala moškega, ki je čez ograjo ruskega veleposlaništva v Kišinjevu, kjer je potekalo glasovanje, vrgel dve molotovki.

54-letni Moldavec, ki je po lastnih navedbah tudi ruski državljan, je svoje dejanje utemeljil z nezadovoljstvom nad ruskimi oblastmi, je pojasnila policija in dodala, da v napadu ni bil nihče poškodovan. Tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori so se številni ruski državljani udeležili predsedniških volitev. Na volišču v Beogradu, kamor se je po izbruhu vojne v Ukrajini zateklo mnogo Rusov, je glasovalo več kot tisoč ljudi.

V srbski prestolnici so ob 12. uri potekali manjši protesti proti Putinu, na katerih je bilo videti transparent z napisom "Putin ni Rusija", kar so številni, ki so stali v vrsti za glasovanje, pozdravili z aplavzom.

Protest pred ruskim veleposlaništvom v Črni gori. Foto: Reuters
Protest pred ruskim veleposlaništvom v Črni gori. Foto: Reuters

Stopnjevanje ukrajinskih napadov na rusko ozemlje

Ukrajina v zadnjih dneh stopnjuje napade na rusko ozemlje, kjer je v današnjem napadu na pokrajino Belgorod umrla 16-letnica. Guverner Vjačeslav Gladkov je ob tem povedal, da sta bili v napadu štirih brezpilotnih letal poškodovani električna in plinska napeljava v eni od vasi. Putin je okrepljene dejavnosti ukrajinske vojske povezal prav z volitvami in obljubil oster odziv.

Ruska zračna obramba je ponoči prestregla 35 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov nad osmimi pokrajinami. Rusko obrambno ministrstvo je objavilo, da je bilo 17 brezpilotnih letal uničenih nad južno rusko pokrajino Krasnodar, štirje nad moskovsko regijo in preostali nad šestimi drugimi pokrajinami. Eden od sestreljenih letalnikov je ob tem padel na rafinerijo v pokrajini Krasnodar.

"Brezpilotni letalniki so bili nevtralizirani, vendar je zaradi padca ene od naprav izbruhnil požar," je na Telegramu sporočil operativni štab pokrajine Krasnodar. Požar v rafineriji Slavjansk v Krasnodarju je bil pogašen in v požaru ni bilo žrtev.

Na omenjeni rafineriji letno počrpajo približno 4,5 milijona metričnih ton surove nafte na leto in proizvajajo gorivo predvsem za izvoz, nekaj bencina pa prodajo tudi na domačem trgu.

Šojgu je obiskal poveljstvo ruske mornarice v Črnem morju. Foto: Reuters
Šojgu je obiskal poveljstvo ruske mornarice v Črnem morju. Foto: Reuters

Moskovski župan Sergej Sobjanin je dejal, da ni bilo nobenih žrtev ali škode zaradi sestreljenih brezpilotnih letalnikov nad tremi okrožji v bližini Moskve.

Ukrajinski predsednik se je v sobotnem nočnem videonagovoru zahvalil svojim vojaškim silam in obveščevalnim službam za nove "zmožnosti dolgega dosega", ne da bi omenil poročanje o okrepljenih ukrajinskih napadih.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je med današnjim obiskom poveljniškega centra črnomorske mornarice naročil, naj mornarica okrepi zaščito svojih objektov in izvaja redne vaje, kako odbiti napade na svoje ladje. Ruska črnomorska mornarica je izpostavljena pogostim napadom ukrajinskih sil.

Putin si obeta še peti predsedniški mandat