Foto: Reuters
Foto: Reuters

Migracije so po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen evropski izziv, ki zahteva evropske rešitve. Vsako leto se na nevarno pot proti EU-ju odpravi več sto tisoč migrantov, ki so pogosto žrtve kriminalcev, je povedala in spomnila, da se je na začetku svojega mandata zavezala k vzpostavitvi skupnega sistema upravljanja migracij v EU-ju.

"Ta pakt o migracijah in azilu bo zagotovil učinkovit evropski odgovor na ta evropski izziv. O tem, kdo lahko pride v EU-ju in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, in ne tihotapci. Pomeni zaščito pomoči potrebnih," je zapisala v izjavi.

Pakt bo po njenih besedah obenem omogočil delitev odgovornosti med članicami in solidarnost s tistimi državami, ki varujejo zunanje meje EU-ja in preprečujejo nezakonite migracije. EU-ju in državam članicam pa bo nova zakonodaja prinesla tudi orodja za hiter odziv na krizne razmere.

Poleg trdnega in učinkovitega zakonodajnega okvirja, ki ga prinaša pakt o migracijah in azilu, so pomembne tudi dejavnosti za zaščito evropskih meja, preprečevanje tihotapljenja in sodelovanje s tretjimi državami, je še povedala predsednica komisije in poudarila, da Bruselj podporo članicam nudi tudi pri tem.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Varnostni pregledi na zunanjih mejah

"Pakt namerava ponovno pridobiti nadzor nad mejami EU-ja. O tem, kdo vstopi v Evropo, se odločajo vlade EU-ja, in ne tihotapci. Za to je vsak del migracijskega pakta enako pomemben. Nova pravila Eurodac bodo omogočila pravilno identifikacijo, pomoč pri preprečevanju nedovoljenih migracij in nedovoljenega gibanja med državami EU-ja. Medtem bodo nova usklajena pravila o varnostnih pregledih učinkovito preverjala vse nedovoljene prihode na zunanjih mejah EU-ja. Na zunanjih mejah bo jasno razlikovanje med tistimi, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in tistimi, ki je ne," pa so zapisali v sporočilu za javnost v največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP).

Sorodna novica Francoski parlament potrdil strožjo priseljensko zakonodajo, zdravstveni minister napovedal odstop

Ob tem so navedli, da bodo morali vsi, ki predstavljajo grožnjo varnosti, oz. tisti, katerih prošnje za mednarodno zaščito imajo majhne možnosti za uspeh, skozi mejni postopek, ki naj bi zagotavljal podporo zaščite potrebnim in učinkovito vrnitev drugih.

"Nobena država EU-ja se z izzivom migracij ne more spoprijeti sama. Zato smo izboljšali pravila o odgovornosti za obravnavo prošenj za azil in vzpostavljamo trajni solidarnostni mehanizem, ki zagotavlja resnično in smiselno solidarnost," je dodal Tobé. EPP pa je pozval k čimprejšnjemu izvajanju novih zakonov.

Pet zakonodajnih aktov

EU-pakt o migracijah temelji na petih novih zakonih za boljši nadzor migracijskih tokov v Evropo. To so uredbe o zbirki prstnih odtisov Eurodac, o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU-ja, o upravljanju migracij in azila, o azilnih postopkih in o kriznih razmerah.

Uredba o upravljanju migracij in azila predvideva obvezno solidarnost z državami članicami, ki se bodo znašle pod migracijskim pritiskom. Druge države članice bodo lahko sprejele prosilce za azil iz te države ali pa zagotovile finančni prispevek. Besedilo dogovora določa tudi nova merila za določitev tega, katera država članica je odgovorna za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito.

"Končno bodo vse članice prevzemale odgovornost, in ne samo nekatere. To bo sicer mogoče s fleksibilnimi in prostovoljnimi prispevki," je pojasnil Tobé. Švedski evroposlanec je poudaril, da bodo solidarnosti deležne tudi članice, ki se z migracijskim pritiskom spopadajo zaradi reševanja migrantov na morju.

Vidik solidarnosti je prav tako poudaril poročevalec za uredbo o kriznih razmerah Juan Fernando Lopez Aguilar iz politične skupine socialistov in demokratov (S & D). V primeru kriznih razmer, višje sile ali instrumentalizacije migracij bo solidarnost s prizadetimi državami še okrepljena, je pojasnil Španec. Kriza bo lahko razglašena tudi na lokalni ali regionalni ravni, je povedal.

Kaj uvaja pakt o migracijah in azilu?

Ministrstvo za notranje zadeve je v sporočilu za javnost navedlo, da bodo z okrepljenim upravljanjem zunanjih meja EU-ja države članice odločale, kdo vstopa vanje. Predviden je postopek predhodnega preverjanja državljanov tretjih držav, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop.

"Predhodno preverjanje in dosledna registracija oseb v evropski sistem za primerjavo pristnih odtisov prosilcev za azil (sistem Eurodac, angleško European Dactyloscopy) bosta pomembno prispevala k višji stopnji notranje varnosti v EU-ju. Po končanem postopku preverjanja pa bodo te osebe napotene v nadaljnji postopek na meji, bodisi v azilni postopek bodisi postopek vračanja," pravijo na MNZ-ju.

Pakt po navedbah MNZ-ja vzpostavlja učinkovitejše azilne postopke. Predviden je mejni azilni postopek na zunanjih mejah, ki bo obvezen za tiste tujce, ki prihajajo iz države z nizko stopnjo priznavanja mednarodne zaščite, zavajajo organe ali predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti.

"Na ta način bodo razbremenjeni azilni in sprejemni sistemi držav članic, osebe, ki potrebujejo zaščito, pa bodo hitreje prišle do nje. Po drugi strani bodo osebe, ki do zaščite niso upravičene, hitreje vključene v postopek vračanja v izvorno ali tranzitno državo. Pakt predvideva sistem vračanja na ravni Evropske unije, ki temelji na učinkovitejših in humanih postopkih, ob polnem spoštovanju načela nevračanja in temeljnih pravic," so pojasnili.

Nov zakonodajni okvir uvaja tudi obvezno, a prilagodljivo solidarnost, ki je bodo deležne migracijsko najbolj obremenjene države članice. Pri tem je pomembno, da bo država članica lahko sama izbirala, na kakšen način bo izkazovala solidarnost, s premestitvami oseb, finančnimi ali alternativnimi prispevki (napotitve osebja, pomoč v tehnični opremi).

"Z novim paktom se uvajajo ukrepi za omejevanje zlorab azilnega sistema in sekundarnih gibanj, prav tako pa bo dodatno okrepljeno spoštovanje temeljnih pravic, še posebej ranljivih skupin. Mladoletniki brez spremstva ne bodo vključeni v mejne postopke, razen v primeru varnostnega tveganja, pri postopkih predhodnega preverjanja in mejnih postopkih pa bodo lahko mednarodne in nevladne organizacije spremljale dosledno spoštovanje omenjenih pravic," so navedli na MNZ-ju.

Evroposlanci in države članice so se dogovorili še o uredbi o azilnih postopkih, ki vzpostavlja enoten postopek za podelitev in odvzem mednarodne zaščite po vsej Uniji. Obravnava bo morala biti hitrejša, prva odločitev bo morala biti sprejeta v največ šestih mesecih, predvideva dogovor.

Poročevalka za to uredbo, francoska poslanka Fabienne Keller iz vrst liberalcev (Renew), je povedala še, da bodo z uredbo zagotovili pravno pomoč za vse prosilce za azil.

Nova uredba o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU-ja medtem predvideva preverjanje posameznikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v EU, že pred vstopom. Pri tem bodo upoštevane posebne potrebe otrok, so pojasnili v Evropskem parlamentu.

Uredba o zbirki prstnih odtisov Eurodac pa prinaša učinkovitejšo identifikacijo ljudi, ki prihajajo v Unijo. Poleg prstnih odtisov bodo beležili tudi fotografije obraza.

"Danes je resnično zgodovinski dan," je na skupni novinarski konferenci s poročevalci dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Zavedamo se, da ni popolne rešitve. Sveženj, ki je na mizi, ni popoln in ne prinaša rešitev za vsa kompleksna vprašanja. Vendar pa je to precej boljše za vse nas kot tisto, kar smo imeli," je poudarila.

Po doseženem političnem dogovoru bosta morala Svet EU-ja in Evropski parlament razrešiti še nekatera tehnična vprašanja, nato pa bosta morali obe instituciji zakonodajo, ki jo je Bruselj predlagal septembra 2020, še dokončno potrditi. Cilj je, da bi to storili pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto.

Številne članice zadovoljne, Madžarska zavrača dogovor

Madžarska odločno zavrača pakt o migracijah, je izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Nikogar ne bomo spustili v državo proti svoji volji. Nihče iz Bruslja ali od drugod nam ne more ukazovati, koga lahko spustimo," je opozoril in dodal, da Madžarska nasprotuje tudi morebitnemu kaznovanju zaradi svojega stališča.

Nemški kancler Olaf Scholz je na drugi strani prepričan, da bo dogovor razbremenil države, ki se spopadajo z migracijskim pritiskom, vključno z Nemčijo, in omejil nezakonite migracije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tudi nemška notranja ministrica Nancy Faeser je dogovor označila za pomembno odločitev EU-ja. "Če želimo ohraniti Evropo odprtih meja, moramo zaščititi zunanje meje," je še dodala.

"Potrditev pakta je velik uspeh za Evropo in Italijo, ki bo zdaj lahko računala na nova pravila za upravljanje migracijskih tokov in boj proti trgovcem z ljudmi," je dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Svet EU-ja in Evropski parlament sta pripravila "uravnoteženo rešitev, da se države EU-ja, ki so še posebej izpostavljene migracijskim pritiskom, ne bi več počutile osamljene", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Pedro Sanchez je prepričan, da bo dogovor olajšal obvladovanje prihodov migrantov v Španijo. "Omogočil nam bo nekaj zelo pomembnega, in sicer izboljšanje upravljanja meja ter bolj humano in usklajeno upravljanje migracijskih tokov," je poudaril.
"Dogovor je pomemben evropski odgovor na velika nacionalna prizadevanja za izvajanje stroge, a pravične politike priseljevanja," pa meni grški premier Kiriakos Micotakis.