Slovenski predsednik Borut Pahor se je s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem sestal v Beogradu. Foto: Nebojša Tejić/STA
Slovenski predsednik Borut Pahor se je s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem sestal v Beogradu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot poroča srbski portal B92, je slovenski novinar vprašal srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ali je bila Srbija utrujena od čakanja na pomoč EU-ja in se je zato odločila kupiti cepivo proti covidu-19 mimo bruseljskega programa Covax.

Vučić je odgovoril, da je Srbija takoj podpisala dvostranski sporazum za dobavo cepiva Pfizerja in nato še AstraZenece, pozneje pa so pridobili še cepivo ruskega in kitajskega proizvajalca. "Torej, če do zdaj še niste bili cepljeni, se lahko vi ali vaši kolegi iz Slovenije takoj cepite na katerem koli cepilnem mestu in izberete cepivo," je dejal Vučić. Ob tem je dodal, "da še oni malo vrnejo za vso podporo, ki so jo dobili iz EU-ja."

Predsednika sta se v Beogradu pogovarjala predvsem o pripravi na vrh voditeljev pobude Brdo-Brioni, ki se bodo ob praznovanju desete obletnice pobude 17. maja sestali v Sloveniji.

Slovenski predsednik Borut Pahor je pojasnil, da sta se z Vučićem dogovorila o ločenih srečanjih z vsemi voditelji pobude vrha. Med drugim sta spregovorila tudi o elementih deklaracije, ki naj bi jo voditelji sprejeli na ponedeljkovem vrhu in ki jih je predstavil Pahor.

Predsednika sta govorila tudi o hitrejšem postopku vstopa držav Zahodnega Balkana v EU. Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednika sta govorila tudi o hitrejšem postopku vstopa držav Zahodnega Balkana v EU. Foto: Nebojša Tejić/STA

Pahor za hitrejšo širitev EU-ja na Zahodni Balkan

Poleg tega, da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan geopolitično vprašanje, bi morala širitev potekati hitreje, EU pa bi moral imeti pred očmi celoten prostor Zahodnega Balkana.

Imenitno bi bilo, če bi države Zahodnega Balkana bolj ali manj hkrati stopile v EU,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da samo tak pristop omogoča mir in stabilnost, kar je v interesu vseh ne glede na razlike.

Pahor je izrazil iskreno upanje, da bo vrh pobude Brdo-Brioni v ponedeljek sprejel deklaracijo, ki bo EU navdihnila k njeni pospešeni širitvi. Takšno sporočilo, tako predsednik Pahor, bi želel po vrhu pobude v ponedeljek poslati v Bruselj.

Pahor bo v nedeljo sprejel hrvaškega predsednika

Slovenski predsednik se bo v nedeljo na Bledu sestal še s kolegom iz Hrvaške Zoranom Milanovićem, ki je sovoditelj.

Že včeraj se je srečal s predsednico Republike Kosovo Vjoso Osmani, prejšnji teden pa s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem in predsednikom Republike Albanije Ilirjem Meto. Že septembra lani se je pogovarjal s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, marca letos pa z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.