Hotel Watergate je bil nekoč veličasten hotel z 251 sobami, danes pa čaka na odrešitelja. Foto: EPA
Hotel Watergate je bil nekoč veličasten hotel z 251 sobami, danes pa čaka na odrešitelja. Foto: EPA

Dražbo je v torek priredila dražbena hiša Alex Cooper, in to ravno v času, ko sta 40. obletnica pristanka na Luni in smrt novinarja Walterja Cronkitea zbudila spomine na dobo nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona.

Na dražbo se je z milijonom dolarjev izklicne cene prijavilo deset kupcev, a je bila dražba sklenjena takoj po uvodnem izklicu 25 milijonov dolarjev, ki jih je ponudil upnik dosedanjega lastnika PB Capital Group. Pred dražbo se je govorilo, da je za 12-nadstropni hotel, v katerem je 251 sob in ki gleda na reko Potomac, precej zanimanja tako doma kot v tujini, a so se govorice izkazale za neresnične in bo potrebno hotel očitno prodati z razpisom.

Afera dobila ime po hotelu
Hotel je postal poznan, potem ko so tam 17. junija leta 1972 prenočili vlomilci, ki so kasneje po naročilu predsednika Nixona vlomili v prostore demokratske stranke. Odmevna politična afera, ki je sledila, je dobila ime po hotelu ter privedla do odstopa takratnega predsednika Nixona.

Nekoč veličasten hotel danes sameva
Kompleks Watergate, ki poleg hotela vključuje še tri stanovanjske hiše, dva bloka s pisarnami in nakupovalni center, je bil odprt leta 1967. Nekoč veličasten hotel v središču kompleksa z marmornatimi tlemi, starinskim pohištvom in portretom britanske kraljice Elizabete II. je danes zaprt, v predverju pa je nakopičeno pohištvo, ki čaka na 120 milijonov evrov vredno prenovo.

Hotel je leta 2004 kupilo podjetje Monument Realty in ga nameravalo predelati v luksuzna stanovanja, a iz tega projekta ni bilo nič. Finančne težave podjetja in prepiri s sosedi so pripeljali do tega, da so hotel leta 2007 dokončno zaprli. Monument Realty si je s hotelom nabral kar 70 milijonov dolarjev dolga, zato ga je posojilodajalec, podjetje PB Capital Group iz New Yorka, dal na dražbo.