V boju proti stresu in psihološkim težavam se mladi vojaki obračajo na droge. Foto: EPA
V boju proti stresu in psihološkim težavam se mladi vojaki obračajo na droge. Foto: EPA
Kokain je kot kaže daleč najbolj priljubljena droga med mladimi vojaki. Foto: Reuters

Po podatkih, ki so te dni šokirali javnost, vsako leto zaradi pozitivnih rezultatov na prepovedane substance britanska vojska izgubi med 500 in 600 vojakov, kar je več, kot jih terjajo boji.

Brezkončni vojaški roki
Medicinska razlaga situacije? Tako stanje naj bi bilo odraz stresa, ki ga povzročajo nenehni spopadi in ki žene mnoge vojake, da zdravilo za travme iščejo v alkoholu in drogah. Strokovnjaki pravijo, da jih osebje uporablja za samozdravljenje in beg pred nelagodno resničnostjo.

Vojaški roki brez konca, podaljševanje le-teh in njihovo ponovno služenje prav gotovo zadev ne olajša, zaradi drogiranja odpuščeni vojaki pa naj bi po trditvah strokovnjakov Inštituta imeli resne psihične težave.

Žrtve vojne
Sodeč po raziskavi Royal United Services Instituta je najljubša droga med vojaki kokain, število porabnikov pa raste iz leta v leto. Naizpodbitna statistika kaže, da so leta 2003 ujeli 520 vojakov, pozitivnih na prepovedane substance, tri leta pozneje pa je ta številka narasla na 769.

A smernica je najbolj očitna pri uporabi kokaina, ki zakrivi večino pozitivnih testov. Ta se je v prvi polovici leta 2007 z 1,4 odstotka povečala na 5,7. Lani je kokain zakrivil več kot polovico padlih testov (423), pred kanabisom (221) in ekstazijem (95). Med preostalimi mamili so še amfetamini, pomirjevala in heroin.

Le vrh ledene gore?
Kar je še bolj boleče od samega spoznanja, da je ogromno vojakov odvisnih od kokaina, je dejstvo, da gre za zelo mlade ljudi. Velika Britanija se je medtem že odločila, da bo sankcionirala te primere, ki "rušijo verodostojnost njene vojske", in da pri tem ne namerava popuščati.

K. S.