Španski kmetje se s protesti pridružujejo zahtevam evropskih kmetov. Foto: Reuters
Španski kmetje se s protesti pridružujejo zahtevam evropskih kmetov. Foto: Reuters

"Celotna Evropska unija ima enake težave, le z različnimi odtenki," je dejal Donaciano Dujo, podpredsednik največjega združenja kmetov v Španiji ASAJA. "Podeželje ima dovolj."

ASAJA in druga združenja so pozvali k protestom v četrtek, vendar se je mnogo kmetov s traktorji odpravilo na ceste že danes, zaradi česar je bil oviran promet po vsej državi, od Seville in Granade na jugu do Girone na francoski meji.

"Stroški pridelave pšenice in ječmena so zelo visoki," je za BBC dejal protestnik iz mesta Adanda de Duero, severno od Madrida. "Moramo plačati gnojila, pesticide, gorivo – to nas ubija. Stroški so visoki, a kljub temu prodajam po nizkih cenah."

Kot njihovi kolegi v Franciji, Belgiji, Italiji, Nemčiji, Romuniji in na Portugalskem se španski kmetje pritožujejo zaradi vse večjih birokratskih zapletov, naraščajočih stroškov in nizkih cen pridelkov.

Kljub temu obstaja nekaj nesoglasij tudi med kmeti znotraj Evropske unije. Francoski protestniki so prejšnji teden obtožili španske kmete, da ne spoštujejo EU-pravil v celoti in s tem nižajo cene njihovih pridelkov. Podobne očitke namenjajo španski kmetje drugim državam.

Kmetje so ovirali promet na avtocesti AP-7 na španski obali. Foto: Reuters
Kmetje so ovirali promet na avtocesti AP-7 na španski obali. Foto: Reuters

Pravijo, da so zaradi zahtevnih pravil, ki jih morajo v Evropi upoštevati za zaščito okolja, manj konkurenčni kot kmetje iz preostalih evropskih držav, ki niso članice EU-ja, in držav Latinske Amerike ali severne Afrike.

"Moramo slediti velikemu številu predpisov, ki za izdelke iz drugih držav ne veljajo," je za BBC povedala Estrella Perez, ki se ukvarja z živinorejo in pridelovanjem žita. "Hočemo prihodnost v kmetijstvu, a je trenutno ne vidimo."

Kmetje načrtujejo še večji protest v središču Madrida, poroča BBC. V zadnjih dneh so se nekatere zapore v Franciji in Belgiji sprevrgle v spopade s policijo.

Težke razmere španskih kmetov je še poslabšala suša, saj se na številnih območjih v državi spopadajo s pomanjkanjem dežja. Prejšnji teden je Katalonija razglasila izredne razmere zaradi triletne suše, ki je najdaljša v zgodovini.