Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

V sindikatu zaposlenih govorijo o nevzdržnih razmerah, pričakujejo ureditev financiranja, sicer bodo uporabili vsa sredstva, tudi splošno stavko in proteste. Opozarjajo pa tudi, da bi izključitev oddajnikov pomenila tudi mrk interneta in mobilnih signalov.

Bosansko-hercegovska radiotelevizija že leta životari, razmere so se zaostrile z letom 2017, ko je javni servis entitete Republike Srbske ves zbran prispevek, čeprav zakon predvideva drugače, zadržal zase. Krovni servis je tako do danes ostal brez 35 milijonov evrov, milijone pa jim dolgujejo tudi iz druge entitete, Federacije BIH-a.

"Ko govorimo o težavah BHRT-ja, so jih vedno vsi pripravljeni reševati, a razen besed do zdaj ni bilo nobene konkretne pomoči ali rešitve, niti ni bila predlagana," je povedala Minja Erić, predstavnica zaposlenih v upravi javnega servisa.

Zaradi dolgov do zaposlenih, davčne uprave, elektra so imeli večkrat blokirane račune, vsaka začasna rešitev pa je pomenila nadaljnje životarjenje. Oprema je zastarela, dve tretjini od 800 zaposlenih na krovnem servisu BHRT-ja prejema plače nižje od 400 evrov, ne plačujejo jim prispevkov.

Merima Kurtović Pasalić, predsednica sindikata BHRT-ja: "Jasno in glasno želimo povedati, da se počutimo ogroženo in da ne bomo več trpeli krivic."

Zahtevajo inšpekcijski nadzor, pravično sistematizacijo delovnih mest, zvišanje plač, boljše pogoje dela. Pristojni minister sicer spet napoveduje sporazum o financiranju, a medtem je potekel tudi dogovor o pobiranju prispevka prek položnic za elektriko, v Republiki srbski zahtevajo pogajanja o novem modelu financiranja. Vsi, ki morajo in lahko pomagajo, pa tega ne storijo, tudi vodstva krovnega in obeh entitetskih servisov, predvsem pa politiki – sporočajo zaposleni, sostorilci pri ugašanju BHRT-ja, ki bo star 79 let in je preživel tudi najbolj mračna obdobja.

Radiotelevizija BiH-a zaradi pomanjkljivega financiranja pred stavko