Še naprej divjajo tudi številni požari drugod po Grčiji.

Razmere okoli poslopja bolnišnice v Aleksandropolisu naj bi bile od davi pod nadzorom, poročanje grške javne televizije ERT povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pri gašenju požara, ki je izbruhnil v soboto, sodeluje več kot 200 gasilcev z 59 vozili, pomagajo jim tudi letala. Na območje so pristojni napotili tudi romunske in ciprske gasilce, za pomoč katerih je Grčija zaprosila prek mehanizma EU-ja za naravne nesreče. Ciper pošilja dve letali za gašenje, Romunija pa 56 gasilcev z desetimi gasilskimi vozili, na svoji spletni strani navaja grška tiskovna agencija ANA-MPA.

Plameni so nekaj časa ogrožali tudi bližnji narodni park Dadia, ki je precejšnjo škodo utrpel že v lanskih požarih. Pozno v ponedeljek so na območju parka našli truplo moškega brez dokumentov, za katerega domnevajo, da je bil migrant, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je v državi še vedno aktivnih več deset drugih požarov, med drugim na otokih Evbeja in Kitnos ter v pokrajini Beocija, približno 100 kilometrov severozahodno od Aten, kjer je življenje izgubil še en človek. Na Evbeji so oblasti pozno v ponedeljek evakuirale industrijsko mesto Nea Artaki.

Izjemno vroče in suho vreme, ki krepi tveganja za požar, bo glede na navedbe vremenoslovcev vztrajalo do petka. Grčija se sicer to poletje spopada s številnimi hudimi požari v naravi, preiskave pa kažejo, da naj bi jih bilo več podtaknjenih. Oblasti so zato nedavno napovedale, da bodo zaostrile kazni za požigalce.

Pretekli mesec so zaradi požara na otoku Rodos evakuirali okrog 20.000 ljudi, večinoma turistov. Požar je tam v desetih dneh opustošil okoli 17.770 hektarjev površin.