Bo Orban na četrtkovem vrhu voditeljev EU-ja pritrdil finančni pomoči Ukrajini v okviru evropskega proračuna? Foto: Reuters
Bo Orban na četrtkovem vrhu voditeljev EU-ja pritrdil finančni pomoči Ukrajini v okviru evropskega proračuna? Foto: Reuters

Politični svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana, Balazs Orban, je na omrežju X potrdil, da so v soboto v Bruselj poslali predlog, v katerem se strinjajo, da se nov sveženj pomoč Ukrajini uredi v okviru dolgoročnega proračuna Unije (MFF), predlagali so celo skupno zadolževanje v ta namen, "če bodo izraženi določeni zadržki". Pri tem so zahtevali možnost, da bi si lahko Budimpešta pozneje premislila. Zavzemajo se tudi za vsakoletno potrjevanje pomoči, kar pa po neuradnih informacijah nima podpore med drugimi članicami Unije.

Oslabitev madžarskega gospodarstva?

Časopis Financial Times je v nedeljo namreč poročal, da bi lahko Evropska unija "sabotirala" madžarsko gospodarstvo, če bo premier Orban na četrtkovem izrednem zasedanju voditeljev držav članic EU-ja, na katerem se bodo skušali dogovoriti o nadaljnji finančni pomoči Ukrajini, to rešitev znova onemogočil. Sodeč po dokumentu, ki ga je pridobil FT, so bruseljski uradniki pripravili strategijo, v skladu s katero bi namerno merili na šibkosti madžarskega gospodarstva, oslabili madžarsko valuto forint in zmanjšali zaupanje vlagateljev.

Če Orban na četrtkovem izrednem zasedanju tako ne bi privolil v makrofinančno pomoč Ukrajini v znesku 50 milijard evrov za obdobje 2024–2027, bi preostali voditelji članic javno opozorili, da zaradi njegove nekonstruktivne drže ne vidijo možnosti za izplačilo evropskih sredstev Madžarski. Več diplomatov je za britanski časopis povedalo, da so številne članice podprle ta načrt.

Evropski svet je v ponedeljek zanikal poročanje FT-ja, saj po njihovem mnenju "ne razpravljajo o nikakršnem finančnem izsiljevanju Madžarske". Zatrdil je, da "to ne odraža stanja v trenutnih pogajanjih" in da si želijo najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse.

Srečanje madžarskega in ukrajinskega zunanjega ministra v Užgorodu na zahodu Ukrajine. Foto: Reuters
Srečanje madžarskega in ukrajinskega zunanjega ministra v Užgorodu na zahodu Ukrajine. Foto: Reuters

Orban še pred dnevi ni želel sredstev za Kijev prek proračuna EU-ja

Znano je, da je madžarski premier Orban že dolgo eden najglasnejših kritikov finančne in vojaške pomoči Bruslja Kijevu, zato besede Balazsa Orbana predstavljajo velik zasuk v madžarski politiki.

Premier Orban vse od ruske invazije v Ukrajini ohranja tesne odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na decembrskem vrhu EU-ja je zavrl revizijo večletnega finančnega okvirja EU-ja in s tem tudi makrofinančno pomoč Kijevu 50 milijard evrov, zato so voditelji sklenili, da bodo dogovor skušali doseči na izrednem vrhu 1. februarja. Še pred dnevi je tudi Janos Boka, madžarski minister za evropske zadeve, tako na omrežju X zapisal: "Dokument, ki so ga pripravili bruseljski birokrati, samo potrjuje, kar madžarska vlada že dolgo govori: dostop do sredstev EU-ja Bruselj uporablja za politično izsiljevanje."

Če Madžarska ne bi privolila v sveženj pomoči Kijevu, so voditelji držav članic EU-ja predlagali obvod, ki bi vključeval dogovor med 26 članicami in Ukrajino, a s tem bi Madžarski onemogočili dostop do drugih sredstev EU-ja, na primer na področju migracij.

Orban je še v sredini meseca dejal, da je Madžarska pripravljena prispevati svoj delež k novemu svežnju pomoči Ukrajini, a le, če bo pomoč namenjena zunaj proračuna EU-ja. Prepričan je namreč, da bi pomoč prek proračuna kršila nacionalne interese članic.

Uvod v srečanje Zelenski-Orban

Medtem sta se v mestu Užgorod na zahodu Ukrajine srečala ukrajinski in madžarski zunanji minister, Dmitro Kuleba in Peter Szijjarto. Pogovori so namenjeni prav zagotovitvi nove finančne pomoči Kijevu. "Pričakujemo odprt in konstruktiven dialog, s katerim bi izboljšali odnose med državama," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Pogovori med ministroma naj bi tudi tlakovali pot za srečanje med obema voditeljema, Volodimirjem Zelenskim in Viktorjem Orbanom. V Kijevu so že večkrat dejali, da pričakujejo Orbanov obisk.