Muhamed trdi, da so ga, ko je bil v ameriškem zaporu, mučili. Foto: Reuters
Muhamed trdi, da so ga, ko je bil v ameriškem zaporu, mučili. Foto: Reuters
Guantanamo
O mučenju v Guantanamu se je začelo govoriti kmalu za tem, ko so tja prispeli prvi teroristični osumljenci po napadih na ZDA 11. septembra 2001. Foto: EPA

Mogoče je, da so bili podatki, uporabljeni za preprečevanje terorističnih napadov, pridobljeni s pomočjo mučenja v tujini, sta se na zahtevo nekaterih britanskih poslancev za preiskavo vloge Velike Britanije pri mučenju in prevozu terorističnih osumljencev čez britansko ozemlje odzvala zunanji minister David Miliband ter notranji minister Alan Johnson. Hkrati sta zavrnila namigovanja o zaroti pri mučenju osumljenih teroristov.

Britanska policija preiskuje resničnost trditev Binjama Mohameda, da so britanski varnostni agenti sodelovali pri njegovem mučenju v zloglasnem ameriškem zaporu Guantanamo na Kubi. Parlamentarni odbor za človekove pravice je predlagal neodvisno preiskavo navedb, da je britanska vlada sokriva mučenja.

"Ne moremo nadzorovati, kaj se dogaja drugje"
"Ko so osumljenci v rokah naših policistov ali varnostnih sil, smo lahko prepričani, kako ravnajo z njimi. Po definiciji pa ne moremo imeti istega zagotovila, ko so osumljenci v rokah tujih vlad," sta Miliband in Johnson pisala časopisu Sunday Telegraph.

Ministra nista omenila, katere britanske zaveznice naj bi uporabljale mučenje, a sta, čeprav London uradno nasprotuje mučenju, zagovarjala sodelovanje z državami, ki utegnejo uporabljati to metodo. "Podatki iz tujine so ključni, če želimo uspešno ustaviti terorizem. Vsi najresnejši načrti in napadi v Veliki Britaniji so imeli pomembne stike v tujini," sta poudarila pomembnost sodelovanja s tujimi obveščevalnimi agencijami in z varnostnimi organizacijami.

Reprieve zahteva objavo podatkov
Pojasnila ministrov pa niso zadovoljila organizacije za človekove pravice Reprieve. "Kot po navadi se naša vlada skriva za splošnimi izjavami, namesto da bi spregovorila o izrecnih trditvah. To preprosto ni dovolj," je izjavil predstavnik organizacije, ki zahteva, da vlada objavi, kaj se je z Mohamedom dogajalo v Guantanamu.