Policija je preprečila hujše nemire. Foto: Reuters
Policija je preprečila hujše nemire. Foto: Reuters
San Diego
Bernie Sanders je Donalda Trumpa vprašal, česa se boji, da ne želi z njim imeti javne debate. Foto: Reuters

Policija je zborovanje pred kongresnim centrom označila za nezakonito. Aretirali so 35 ljudi, ki so metali kamenje in steklenice. Nemiri so izbruhnili, ko so se na ulicah protestniki srečali s Trumpovimi podporniki, potem ko se je po shodu izpraznil kongresni center. O poškodovanih ne poročajo, piše BBC. Trump je med kampanjo napovedal, da bo na meji z Mehiko zgradil zid. San Diego leži tik ob meji z Mehiko, približno tretjina prebivalstva pa je latinskoameriškega rodu. Vsak dan na sto tisoče ljudi zakonito prečka mejo z Mehiko.

"Nasprotujem sovražnemu, tiranskemu in rasističnemu Trumpu, njegovi aroganci in nestrpnosti. On prinaša razkol, jaz pa se zavzemam za vse naše ljudstvo, vseh ras, spolov …," je dejal eden izmed protestnikov. "Oče mi je vedno govoril, da za predsednika potrebujemo poslovneža, zato mi je všeč njegova politika," pa je v San Diegu povedala ena izmed Trumpovih podpornic. Trump je po koncu na Twitter zapisal, da je policija "opravila fantastično delo, ko je ravnala s toplo, ki je skušala prekiniti miren in dobro obiskan shod".

Ne bo javnega soočenja Trump - Sanders
Trump, ki je že prejel dovolj delegatov za strankarsko nominacijo, je zavrnil poziv Bernieja Sandersa na javno soočenje. Trump je v zagovoru dejal, da bi sicer se rad soočil, vendar se mu z drugouvrščenim med demokrati ne zdi primerno razpravljati. "Donald Trump je v zadnjih dneh povedal, da si želi debate, potem si je ne želi, potem si je spet želi, zdaj si je ne želi. Upam, da si bo še enkrat premislil in da debata bo," je povedal Sanders, navaja STA.

"Glede na to, da je nominacijski proces pri demokratih popolnoma prirejen in pokvarjena Hillary Clinton ter Deborah Wasserman Schultz Sandersu ne bosta dovolili zmagati, se mi kot republikanskemu kandidatu ne zdi primerno debatirati z drugouvrščenim. Televizije bi s tem veliko zaslužile, ampak niso velikodušne z dobrodelnimi donacijami, v tem primeru za žensko zdravje. Čeprav bi se rad pomeril s Sandersom, bom počakal na zmagovalca pri demokratih, verjetno bo to pokvarjena Hillary Clinton," je dodal Trump.

Svobodnjaška stranka ima več članov
V Orlandu se je začela konvencija svobodnjaške stranke ZDA (Libertarian Party). Organizatorji so navdušeni, saj imajo prvič v zgodovini delegate iz vseh 50 zveznih držav. Navdušenje nad stranko se krepi zaradi nezadovoljstva nad izbiro predsedniških kandidatov, Trumpa pri republikancih in tudi Hillary Clinton pri demokratih. Stranka se je od začetka letošnjega leta povečala za 30 odstotkov. Demokrati imajo več kot 40 milijonov članov, več kot 30 jih imajo republikanci, svobodnjaki pa več kot 400.000, poroča STA.

Svobodnjaška stranka je po moči tretja politična v ZDA, čeprav daleč za največjima. Njen predsedniški kandidat Gary Johnson je na volitvah leta 2012 osvojil le odstotek vseh glasov in ni vplival na razplet predsedniške tekme. Tokrat bo morda drugače, čeprav si analitiki niso edini, komu bo Johnson letos ukradel več glasov. Načela stranke so večinoma bližja republikanskim, čeprav so deloma, kar zadeva nacionalno varnost in ameriško zunanjo politiko, spet bližja demokratski levici.